Közélet

Nem lehet márkanév a volt szocialista országcímer – döntött a német szabadalmi hivatal

A „DDR” mint márkanév, valamint a volt kelet-német címer nem lehet kereskedelmi védelem tárgya, ezek – minden egyéb korábbi szimbólummal együtt – a közjó részét képezik – hangoztatja döntésében a német szabadalmi hivatal.

 A jelképeket még 2004-ben tetette védetté Karlsruhe egy leleményes üzletembere. A jogi oltalom alá helyezett megnevezés és márkajel bármely felhasználójának a későbbiekben jogdíjat kellett fizetnie, akár ha pólóra, dísz- vagy emléktárgyra, vagy bármilyen árucikkre nyomtatta.

A készletből különösen kedvelt volt az NDK legutolsó címere, amelyben a sarló-kalapácsos – hagyományos kommunista – szimbólumban a mezőgazdasági szerszámot egy körző helyettesítette, jelezvén a műszaki értelmiség szerves funkcióját Walter Ulbricht és Erich Honecker államában.

Most azonban a német szabadalmi hivatal – mint illetékes fórum – határozatot hozott, hogy a keletnémet államhatalmi jelképeket valójában soha nem is lett volna szabad megvenni, mert a „DDR” nem volt senkié, ma pedig a történelemkönyvek lapjára tartozik, és ennyiben a közjavak részét képezi. A német védjegytárból egyszer és mindenkorra törölték az adott tételeket, így azokat bárki szabadon használhatja.

Németország ddr márkanév szabadalmi hivatal címer
Kapcsolódó cikkek