Közélet

Durva beszéd: ezt gondolja Medvegyev a grúzokról

Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét - idézi Dmitrij Medvegyevet az MTI alapján a hirado.hu. A terület függetlenségének orosz elismerése után megkezdődött a spontán népi ünnepség Abháziában és Dél-Oszétiában, az emberek boldogan tódultak ki az utcákra.

Tévébeszédében az orosz államfő rámutatott: tekintetbe vették a dél-oszétiai és az abház nép akaratnyilvánítását, az ENSZ alapokmányában, valamint számos más nemzetközi egyezményben foglaltakat, s e szellemben ő aláírta a Grúziától elszakadt területek függetlenségének Oroszország által történő elismerését rögzítő rendeleteket. Egyben felszólította a többi államot a példa követésére.

Medvegyev rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy augusztus 8-ra virradóra (amikor a grúz erők megtámadták Dél-Oszétiát) Grúzia választott, mégpedig a népirtás útját választotta, s ezzel Miheil Szaakasvili grúz elnök saját kezűleg semmisítette meg a reményt arra, hogy a déloszétok, abházok és grúzok valaha békésen élhetnek együtt egy államban.

"Most már érthető: Tbiliszi terveiben nem volt helye a békés rendezésnek, a grúz vezetés módszeresen készült a háborúra, s a külső támogatók politikai és katonai támogatása csak erősítette benne azt az érzést, hogy büntetlenül megtehet bármit" - jelentette ki az orosz elnök.

"Ugyanez a sors várta volna az abházokat. Grúzia minden jel szerint villámháborúra számított, amely kész tények elé állította volna a nemzetközi közösséget" - mondta, s rámutatott: Oroszország megakadályozta az oszétok és az abházok kiirtását.

"Boldogok vagyunk. Könnyezünk. Büszkék vagyunk a népünkre. Megkaptuk a jutalmat mindazért, amin átmentünk" - mondta egy abház ünneplő. Hasonló jelenetek játszódnak le Chinvaliban, Dél-Oszétia fővárosában is.

Részletek az Egyesült Nemzetek Alapokmányából

Mi, az Egyesült Nemzetek népei elhatározván azt, hogy megmentjük a jövő nemzedékét a háború borzalmaitól, amelyek életünk folyamán kétszer zúdítottak kimondhatatlan szenvedést az emberiségre, hogy újból hitet teszünk... a nagy és kis nemzetek egyenjogúsága mellett, hogy megteremtjük azokat a feltételeket, amelyek mellett az igazságosság és a nemzetközi szerződésekből, valamint a nemzetközi jog egyéb forrásaiból eredő kötelezettségek iránti tisztelet fenntartható... és hogy ebből a célból türelmet gyakorolunk és egymással jó szomszédként békességben élünk együtt, egyesítjük erőinket a nemzetközi béke és biztonság fenntartására... biztosítjuk azt, hogy fegyveres erő alkalmazására, ha csak közérdek nem kívánja, sor többé ne kerüljön...

...

2. Tartózkodás az erőszaktól vagy az erőszakkal való fenyegetéstől.

3. A határok sérthetetlensége.

4. Az államok területi integritása.

5. A viták békés rendezése.

6. A belügyekbe való be nem avatkozás.

...

8. A népek egyenjogúsága és önrendelkezési joga.

9. Az államok közötti együttműködés.

... -->

Oroszország Medvegyev ENSZ Grúzia oszétia független
Kapcsolódó cikkek