Közélet

Mire kell odafigyelni a gyrososnál, lángososnál? Utcai körkép

A jó időnek és a tömérdek szabadtéri rendezvénynek köszönhetően gombamód szaporodnak a különböző étkeket kínáló utcai árusok. Az ínycsiklandó étkektől könnyen el lehet csábulni, ám ha nem akarjuk a felhőtlen időtöltést egy gyomorrontással beárnyékolni, akkor érdemes nyitott szemmel járkálni a bódék között - írja a reggel.hu.

Élelmiszer-biztonsági szempontból ugyanis sokszor csak látszat a kifogástalan külső, hiszen a színfalak mögött ügyet sem vetnek a kötelező előírásokra. Például arra, hogy az ételeket szennyeződéstől védve, a megfelelő hőfokon, lefedve kell tárolni, vagy hogy a kiszolgáló személyzetnek világos, egyszínű munkaruhát kell viselnie. De az is gyanús lehet a szemfüles vásárlónak, ha az eladónak ki van lakkozva a körme, vagy fel van ékszerezve, hiszen ezek mind tiltott dolgok a „büféiparban".

A fagylaltospultnak például a vásárlói oldalról zártnak kell lennie, az eladó felőli részt – tehát magát a fagylaltot –pedig elhúzható, vagy felnyitható műanyag lappal kell védeni a különböző fertőzésektől, portól, illetve a rovaroktól. Ráadásul a pultot nem érheti közvetlen napfény, így szükség esetén napernyővel kell védeni azt a napsugaraktól. Ha ez nem elég, és esetleg megolvad a jeges nyalánkság, azt semmiképp sem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot sem lehet rátölteni a már megolvadtra.

Fontos szempont még, hogy akármilyen díszesen is tálalják az édességet, a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés lehet, amibe nem férnek bele a színes szívószálak és a miniatűr napernyők sem. Az adagolókanalat nem lehet piszkos vízbe mártani vagy ruhába törölni két gombóc között, hanem a kanálmosóban kell azt elöblíteni.

Ha a lángosos bódé környékén égett olajszagot érzünk, jobb, ha nagy ívben elkerüljük azt. Az erős olajszag ugyanis azt jelzi, hogy nem cserélik rendszeresen a sütéshez használt olajat - az elhasználódott olaj pedig káros az egészségre. A jó lángost frissen készítik, így kiadáskor még forró. A langyos és nyúlós tésztájú lángos arra utal, hogy az már jó ideje árválkodik az eladó pultjában. Fontos tudnivaló, hogy elviekben a feltéteket – mint például tejföl vagy reszelt sajt – csak az eladó rakhatja fel a lángosra, hiszen az ahány vendég, annyi szennyeződés alapon így kerülhető csak el a fertőzés.

A gyrososnál is résen kell lenni: már gyanút kelthet, ha nyitás után rögtön ki tudnak minket szolgálni, hiszen ilyenkor valószínűleg az előző napi maradékot akarják ránk sózni. De a frissen készült gyrosnál sem mindegy, hogy honnan kerül a pitába a hús: az előírások szerint azt közvetlenül a kiszolgálás előtt kell levágni a nyársról. A tálcán leledző cafatok ugyanis a lecsöpögő – időnként nyers – húslétől könnyen elfertőződhetnek. Az ideális gyrososnak időnként még vendége kívánságát is meg kell tagadnia, hiszen félig átsütött, félig nyers húst nem adhat ki a kezei közül.

reggel.hu

gyros fagyi lángos
Kapcsolódó cikkek