Közélet

Almássy "kisfiú ahhoz", hogy egy ilyen akciót szervezzen – véli Katona Kálmán

Az MDF országos választmányának leköszönő elnöke a Magyar Narancsnak adott interjújában elmondta: ha nem szólalt volna meg Csányi Sándor a lehallgatási ügyben, azt hinné, provokáció az egész.

Katona Kálmán a Magyar Narancsnak elmondta: jelek utaltak arra, hogy léteznek más hangfelvételek is, azon kívül, amit Dávid Ibolya bemutatott a sajtónak. Az MDF politikusa kijelentette: ha Csányi Sándor nem ismerte volna el, hogy ő beszél a felvételen, azt hitte volna, provokáció a megfigyelési ügy. Emellett viszont Almássy Kornélnek az ügy kirobbanását követő zavart viselkedéséből arra következtet, hogy nem ő rendelte meg az akciót. Mint mondta, szerinte Almássy "kisfiú ahhoz, hogy egy ilyen akciót megszervezzen és kézben tartson." Hozzátette: csalódott lenne, ha kiderülne, hogy Almássy adott megbízást az UD. Zrt.-nek Dávid Ibolya megfigyelésére.

Katona – mint mondta – nem a mostani események hatására mond le választmányi elnöki posztjáról, hanem azért, mert szakpolitikával szeretne foglalkozni. Ami Almássy Kornél MDF-en belüli hirtelen megerősödését illeti, Katona Kálmán elmondta: még az ominózus választmányi ülés előtt közvetlenül sem tudta, mi készül, váratlanul kellett Berlinből hazautaznia, hogy részt vegyen az ülésen. Szavai szerint az ülés előtt, reggel is az volt a kérdés, kinek hány embere van és milyen sorrendben szólaljanak fel. Azután megérkezett Dávid Ibolya, néhány percet beszélt Almássy Kornéllal. Mint mondta, mikor Almássy odajött hozzá, már tudta, mi következik, de hogy pontosan mi hangzott el, nem tudja, mert sem ő, sem Dávid Ibolya nem mondták el neki, mi történt.

Arra a kérdés: mi tehette lehetővé, hogy Almássy rövid idő alatt így megerősödjön, Katona úgy válaszolt: létező elégedetlenségekre mutatott rá, például arra, hogy az MDF az utóbbi időben a hagyományoktól eltérően kissé balra húz. Ez érhető, mivel a párt politikusainak jó része számára fontos a kifejezetten jobboldali értékek képviselete, az MDF pedig "keservesen, de következetesen középen hajózik." Az a tény, hogy az MDF semmit nem profitált a két nagy párt harcából, lehetővé tette, hogy Almássy alternatívaként lépjen fel az elnöki pozícióért. Katona Kálmán nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy miért most került elő a hangfelvétel.

megfigyel UD mdf katona Dávid Ibolya lehallgat almássy
Kapcsolódó cikkek