Közélet

Fokozott közúti ellenőrzés - Most a gyalogosok és a biciklisek lesznek fókuszban

A gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését ellenőrzi országszerte októberben és novemberben a rendőrség. A fokozott közúti ellenőrzés oka, hogy egyre több baleset történik a gyalogos átkelőhelyeknél, illetve egyre többször okoz, vagy szenved el balesetet kerékpáros.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint októbertől országszerte fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök a szabálytalankodó gyalogosok és kerékpárosok kiszűrésére. Az akció novemberben is tart majd.

A rendőrség meg akarja akadályozni, hogy a gyalogosok a tilos jelzésen, vagy a zebra helyett attól távolabb menjenek át az úttesten. Cél a kerékpáros balesetek megelőzése is, a szabálytalanul, vagy ittasan, bedrogozva kerékpározók kiszűrése, a kerékpárokra vonatkozó műszaki előírások betartatása - írja a Hírszerző a Független Hírügynökség alapján.

A tapasztalatok szerint a gyalogosok és a biciklisek közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal. A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek egyik oka, hogy a biciklis ittasan ült a nyeregbe. A legáltalánosabb probléma, hogy nem viselik a kerékpárosok és a gyalogosok a láthatósági mellényt a lakott területen kívül, az utak mentén. Ezt és például a zebrán, piroson átszaladást bocsánatos bűnnek tekintik, de attól még a közlekedési szabályok a gyalogosokra, kerékpárosokra is ugyanúgy vonatkoznak, mint a közlekedés többi résztvevőjére- mondta Berzai Zsolt, az ORFK közlekedésrendészet baleset-megelőzési osztályának munkatársa.  

közúti ellenőrzés ORFK kerékpár gyalogosok
Kapcsolódó cikkek