Közélet

Obama új csapata - Stanford, Oxford, Harvard?

A korábbi amerikai kormányzatokban rendre jelentős súllyal szereplő oxfordi végzettek – vagy részben ott képzettek – eddig kimaradtak az új elnök által összeválogatott csapatból.

Vannak viszont hárman is, akik a London School of Economics (LSE) padjait koptatták. A brit főváros rangos közgazdasági felsőoktatási intézménye adta az új elnöki gárda költségvetési igazgatóját, egy bizonyos Peter Orszag személyében. Ugyaninnen került ki a Fehér Ház stábjának további két prominens tagja, Pete Rouse és Mona Sutphen. Náluk többen – összesen öten – a Harvard Egyetemről kerültek ki.

Az Oxford Egyetem a Clinton-kormányzat idején képviseltette magát különösen nagy súllyal, akkor az elnök is büszkélkedhetett a patinás brit felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokkal.

Az amerikai elnökválasztások történetének mindig sajátos ceremóniája volt a stáb összeválogatása. Mint a Financial Times emlékeztet, Ronald Reagan annak idején a nyugati-parti baráti körből merített előszeretettel, utódja, George Bush a texasi "olajmaffiából" hozott sok munkatársat, Jimmy Carter délről, Georgia államból hívta meg az öregfiúkat, Bill Clinton pedig Arkansas államból vette át a saját stábját.

A most megválasztott elnök csapatának összeállítása nem lesz ennyire egyoldalú. A gárdában lesznek ugyan Chicagóból, de jönnek Harvardon végzettek, és nagy számban lesz képviselve az afrikai-amerikai professzionális elit.

Ez utóbbiak sorában ott van két afroamerikai üzletasszony, Valerie Jarrett, aki a Stanford Egyetemen végzett, és aki belpolitikai ügyekben lesz az elnök tanácsadója, továbbá Desiree Rogers – aki a Harvardon diplomázott – és aki a szociális ügyekkel foglalkozó tárcát fogja vezetni.

Az új csapat összeállítása azt is jelzi, hogy az új demokrata kormányzat csak minimális mértékben merített a Clinton csapatából, ahonnan – ismerős arcként – csak Larry Summers, akkori pénzügyminiszter bukkan fel ismét, mégpedig az elnöki gazdasági tanácsadó testület vezetőjeként, illetve várhatóan tagja lesz az új washingtoni gárdának – kereskedelmi miniszterként – Bill Richardson, aki a 90-es években energiaügyi miniszter volt.

Obama Clinton Oxford harvard London School of Economics Stanford
Kapcsolódó cikkek