Közélet

Vád alá helyezték az Egyesült Államok alelnökét

Dick Cheney-t és Alberto Gonzales volt főügyészt azzal gyanúsítják, hogy felelőssé tehetők a szövetségi börtönökben történt erőszakos cselekményekért.

Az ügy meglehetősen különös, mivel a jelenlegi alelnökön és a volt főügyészen kívül egy olyan ügyész is szerepel benne, akit korábban szintén bűncselekményekkel gyanúsítottak, most mégis ő képviseli a vádat - tudósít az AP.

A vádirat egy része a magánkézben lévő szövetségi börtönökre irányul, míg másik része már korábban eljárás alá vont ügyészeket érint. A szervezett bűnözés azért merült fel az alelnök és a volt főügyész kapcsán, mert a vád szerint elhanyagolták a szövetségi börtönökben fogvatartott foglyokat és így felelőssé tehetőek az ott előforduló erőszakos cselekményekért.

Másrészt Cheney esetében a magánérdekek előtérbe helyezése is felmerül, mivel az alelnök jelentős tulajdonrésszel rendelkezik a Vanguard holdingban, amely börtönök üzemeltetésébe is befektet. Gonzales-t pedig azzal vádolják, hogy leállított egy a börtönökben történt visszaélésekkel kapcsolatos nyomozást.

Ugyanakkor a Texas Ranger-ök által a bíróságra idézett megyei főügyész, Juan Guerra szerepe sem tisztázott. A jogászok egy része szerint Guerrának nincs alapja arra, hogy vádolja Cheney-t és Gonzales-t, mivel olyan emberek szerepelnek az ügyben, akik korábban az ő hivatalában vizsgálódtak.

A most vádat emelő Guerrát korábban sikkasztással és pozíciójával való visszaéléssel gyanúsították, de végül nem emeletek ellene vádat. A bíró szerint törvénytelenül nevezték ki az ügyészt vizsgáló ügyészt. Amikor a hatóságok az irodáját kutatták át, Guerra az épület előtt táborozott egy lóval, három kecskével és egy kakassal. Azzal fenyegetőzött, hogy több száz ügyet hagy félbe, mondván: a hatóságok segítettek az ellene felhozott vádak alátámasztásában.

A szerdai tárgyaláson nem jelent meg a vádiratot elkészítő főügyész, akinek házánál Texas Ranger-ök jelentek meg, hogy a bíróságra rendeljék.

bíró alelnök vád ügyész cheney amerikai
Kapcsolódó cikkek