Közélet

Amikor a Jézuska elszúrja - A nagy ünnepi visszavitel és csere

Jobb adni, mint kapni – így a mondás. Nincs ez másképp az ünnepek alatt sem, ám sokakban némiképp módosul az érzés: sokkal jobban szeretnek olyan ajándékot adni, amit szükség esetén akár vissza is lehet vinni a boltba.

"Nagyon örülök ennek a nyakkendőnek, ez ugyanis sokkal jobban eláll majd a szekrényben, mint a többi” – elég valószínűtlen, bár udvarias kifejezési formája annak, amikor valaki ismét egy teljesen haszontalan dolgot vehet át karácsonyi ajándékként. A nagy ünnepi leárazások vagy az épp aktuális slágertermékek ugyanis különösen nagy hatással vannak az utolsó pillanatban, kapkodva ajándékokat kereső vásárlók érzékszerveire. Így fordulhat elő, hogy „az ennek úgyis örülni fog” címszó alatt valaki háromszor kapja meg ugyanazt a könyvet, botmixert, sapkát, pulóvert vagy épp zoknit.

Ilyenkor általában két lehetőség áll fent: széles mosollyal a fiókunk mélyére süllyesztjük az ajándékot, vagy közöljük szerettünkkel, hogy ezzel a meglepetéssel ugyan nem sok mindent tudunk kezdeni. Sokan udvariasságból inkább az első megoldásnál maradnak, komplett felesleggyűjteményt felhalmozva ezzel a padláson, holott az őszinteséggel nemcsak magunkon, hanem az ajándékozó félen is sokat segíthetünk. A következő néhány pontban Szép Gábor, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivőjének segítségével azokat a hasznos tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyekkel elejét vehetjük az ünnepekkor felhalmozódó kacathegyeknek.

Ajándék lónak kérdezd meg az eladóját!

Nem árt a nagy ajándékbevásárlás közepette szem előtt tartani azt, hogy a jogszabályok szerint a kereskedő belátásán múlik, hogy nem minőségi kifogás esetén – például, ha nem tetszik az ajándék ágytakaró színe, vagy nem passzol a nadrágméret – visszaveszi-e az adott terméket. Éppen ezért érdemes még a vásárlás előtt tájékozódni az eladónál arról, hogy ilyen esetben mit tehet a kedves vevő. Mindenképpen írassuk rá a blokk hátoldalára a kereskedő ígéretét, mivel „éles helyzetben” csak erre tudunk hivatkozni.

Üzleten kívül könnyebb a visszalépés

Az átlagosnál könnyebb helyzetben vannak azok, akik a hagyományoktól eltérően üzleten kívüli vásárlással szerzik be az ünnepi meglepetéseket. Az internetről, katalógusokból, tévéshopból rendelt termékeknél ugyanis az átvételtől számított nyolc munkanapon belül akár indok nélkül is vissza lehet küldeni a csomagot a feladónak. A kereskedőket ilyen esetekben pedig jogszabály kötelezi arra, hogy kérdés nélkül visszaadják a termék vételárát.

Blokk nélkül egy lépést sem!

Fontos tudnivaló, hogy a jótállási jegy hiánya egyetlen kereskedőt sem ment fel a kötelező jótállás alól. Ennek értelmében a kereskedők a tízezer forint feletti, minőséghibás tartós fogyasztási cikkeket egy éven belül kötelesek zokszó nélkül visszavenni, és intézkedni a termék kijavításáról vagy cseréjéről. Ez, persze, kizárólag akkor érvényes, ha a reklamációkor fel tudjuk mutatni a vásárlásunkat igazoló blokkot. E nélkül ugyanis egyetlen kereskedő sem köteles segíteni a bajban.

A vételár márpedig visszajár!

Számos üzletben előszeretettel kergetik el az olyan vásárlókat, akik visszakövetelik a meghibásodott termék árát. A legtöbb kereskedő ugyanis sokszor „elfelejti” a rá vonatkozó jogszabály egy-két passzusát. Például azt, hogy jótállás esetén a vásárlástól számított három munkanapon belül köteles kicserélni a minőséghibás terméket. Amennyiben ezt nem tudja megtenni, úgy a vásárlónak jogában áll visszakérnie a teljes vételárat.

Mi a teendő, ha nem sikerül megegyezni?

Ha nem enged a kereskedő a saját igazából, érdemes elkérni a vásárlók könyvét vagy jegyzőkönyvet felvetetni. A jegyző által hitelesített füzetbe bekerült panaszt harminc, a jegyzőkönyvbe foglaltakat pedig három napon belül írásban meg kell válaszolnia a kereskedőnek. Ha nem jártunk sikerrel, akkor érdemes a békéltető testülethez fordulni. Minden megyében működik kereskedelmi kamara, amelynek van békéltető testülete is. A békéltető tárgyalás keretében összeültetik a vitában álló feleket, és közösen próbálnak megoldást találni a vitás ügyre. A vevőnek ezért egy fillért sem kell fizetnie: a békéltetés költségeit az állam állja.

AS Network-->

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület botmixer pulóver
Kapcsolódó cikkek