Közélet

Einsteinnek igaza volt - Tévedett a legnagyobb tévedésben?

Eddig is sejthető volt, hogy a sötét energia okozza az univerzum növekedését. Most viszont úgy tűnik, a rejtélyes tényező ellenkező irányban is hat: nem engedi, hogy a bolygórendszerek túl nagyra nőjenek.

Az úgy nevezett sötét energia jelenlétéről tudtunk. Alekszej Viklinyin asztronómus azonban most új felfedezést tett a NASA Chandra Röntgen Obszervatóriuma segítségével – jelenti az AP.

Viklinyin megfigyelései szerint a sötét energia gondoskodik arról, hogy a mintegy ezer galaxist magukba foglaló galaxis klaszterek ne essenek szét. A tudós 86 ilyen klasztert vizsgált meg, közülük a legkorábbi 5.5 milliárd évvel ezelőtt jött létre. "Egyfajta diétát tartanak" – mondta Viklinyin. A sötét energia hatása nélkül a bolygótömegek egyre nagyobbak és sűrűbbek lennének a gravitáció folytán, de az elmúlt pár milliárd évben ez nem történt meg.

A Chicagói Egyetem asztronómusa, Michael Turner szerint az univerzum mindig is a "két titán", a sötét anyag és a sötét energia harcáról szólt és most látjuk először, amint a sötét energia diadalmaskodik.

A Princeton elméleti asztrofizikusa szerint pedig a sötét energia szerepe jóval fontosabb, mint a minket felépítő atomoké.

A sötét energia létezése viszonylag új felfedezés az asztrofizikában. Körülbelül egy évtizede a szupernovák vizsgálatakor észlelték a csillagászok, hogy a univerzum érzékelhetően tágul. A magyarázathoz Einstein elméletéhez nyúltak vissza, hiszen ő vetette fel, hogy a világegyetemben kell lennie egy a gravitációval ellenkező irányban ható erőnek. Később ezt az elméletet nevezete legnagyobb tévedésének. Úgy tűnik, tévedett.

szupernova asztrofizikus NASA sötét energia Princeton
Kapcsolódó cikkek