Közélet

"Aki ma izraeli megszállásról beszél, sületlenségeket hord össze"

Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete a Népszabadságban megjelenő írásában leszögezte: Izrael ellensége nem a palesztin nép, hanem a Hamasz, amely véres puccsal jutott hatalomra és az iráni érdekszféra része.

Amikor Londonban autóbuszokat robbantottak, Madridban pályaudvarokat támadtak meg, New Yorkban pedig felhőkarcolók váltak katasztrófák helyszínévé, az egész világ egy emberként hördült fel. Mindenki egyetértett abban, hogy nemzetközi szinten szükséges az intenzív és bátor összetartás a fanatikus iszlám terroristák ellen – írja a Népszabadságban Aliza Bin-Noun.

Izrael budapesti nagykövete szerint a gázai akció a nemzetközi terrorellenes összefogás része. Ugyanúgy, mint London, Madrid és New York polgárainak, minden izraelinek is alapvető joga, hogy biztonságban éljen, anélkül hogy bármely pillanatban rakéta- vagy bombatámadás veszélyének legyen kitéve – szögezi le.

Mint írja, ellenségük nem a palesztin nép, hanem a Hamasz. Egy agresszív iszlám terrorista szervezet, amely az iráni érdekszféra része. Szélsőséges vallási ideológiának hódolva, a Hamasz nem kompromisszumképes, ellenzi a két állam megoldást, s a korábban megkötött megállapodásokat sem tartja be. Célja nem a palesztin állam megteremtése, hanem saját nyilatkozatai szerint Izrael államának eltörlése és polgárainak meggyilkolása.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy 2005 nyarán Izrael teljes mértékben kivonta állampolgárait és katonáit Gázából. Ezért aki ma izraeli megszállásról beszél, sületlenségeket hord össze. A palesztin nép történelmi lehetőséget kapott, hogy Gázában gazdasági, nemzeti és kulturális csodát hozzon létre.

Gáza a hatalmas nemzetközi segítségnek hála a mezőgazdaság és a high-tech paradicsomává válhatott volna. Ehelyett a Hamasz a terror és az elnyomás fészkévé alakította.

Aliza Bin-Noun szerint a jeleneg folyó legitim nemzetközi harc része a terrorizmus a gyilkos szélsőségek ellen. A közel-keleti békét csak tárgyalások útján lehet elérni: a cél az, hogy egymás mellett éljen békében Izrael és a palesztin állam, melynek mérsékelt vezetői elismerik Izraelt - zárul a nagykövet írása.

Izrael Aliza Bin-Noun nagykövet Hamasz gázai övezet
Kapcsolódó cikkek