Közélet

Harmincezer katonát vezényelne a bevándorlók telepeire Berlusconi

Néhány súlyos incidens nyomán az olasz miniszterelnök azt javasolta, hogy – a rendvédelmi szervek megerősítésére – 30 ezer katonát kellene a bevándorlók által lakott, forró körzetekbe vezényelni.

Silvio Berlusconi azt követően vetette fel a tervet, hogy az olasz főváros közelében legutóbb ismét megerőszakoltak két nőt. A körzetben már korábban is sor került hasonló bűncselekményekre, amire válaszul helyi – a Financial Times szerint neonáci – fiatalok tüntetésbe kezdtek, és állítólag bántalmaztak romániai és albán bevándorlókat. A brit lap által idézett emberi jogi aktivisták szerint a helyzet nem javult, sőt inkább romlott az utóbbi hónapok során, a téli, esős időszakban továbbra is sokan élnek sátrakban.

A legutóbbi választásokon – többek között a bűnözés és a bevándorlás elleni kemény fellépés ígérete nyomán – hatalomra juttatott olasz kormány már tavaly nyáron kirendelt a rendőrök mellé 3000 katonát, akik főleg a városokban teljesítettek járőrszolgálatot. A hadügyminisztérium legutóbb elismerte, hogy egy szardíniai alakulat katonái máris részt vettek tömeges igazoltatásokban, és illegális telepek felszámolásában. A hírek hatására az Európa Tanács megbízottja sorra járta a telepeket, és a látottak alapján elmarasztalta az olasz hatóságokat, mert elmulasztottak emberhez méltó feltételeket teremteni.

Eközben a rendteremtés ígéretével hivatalát elfoglaló római polgármester egy plakát-kampányban hirdeti, hogy 2008-ban 6200 kilakoltatást hajtottak végre az illegális telepeken, aminek hatására 20 százalékkal csökkent a bűnözés. Gianna Alemanno – akit a Financial Times neo-fasisztának minősít – arra törekszik, hogy az apróbb, illegális telepeket sorra felszámolják, majd „maxi-táborokban” helyezzék el azokat, akiket nem lehet kiutasítani az országból, például mert más EU-tagállam polgárai.

Az európai belső határok lebontása után nagyrészt Romániából – de más, háború sújtotta balkáni térségekből is – valósággal elözönlötték a romák az olasz félszigetet, ahol sok helyen élnek együtt harmadik világból származó bevándorlókkal. Mivel az elhelyezésükre és az ellátásukra nincs központi kormányzati rendelkezés, ezért a terhek a jelenség által érintett helyhatóságokra hárulnak.

bevándorlók olasz Berlusconi roma telep
Kapcsolódó cikkek