Közélet

Három menedzser 22 millióért a pécsi kulturális főváros projektben

Huszonkétmillió forintot szán az idei, központi forrásokból finanszírozott EKF-programtervezet arra, hogy három hallgatót delegáljon a Robert Bosch Alapítvány kulturális menedzserképzésére Németországba. A 2009-es programsorban nincs semmiféle magyarázat a képzésről, még kevésbé annak pécsi hasznosulásáról - írja a bama.hu.

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkára a lapnak elmondta, hogy az alapítvány minden évben fogad Kelet- és Közép-Európából fiatalokat, köztük egy magyar fiatalt is. Az idén októberben kezdődő képzés során azonban a minisztérium további három magyar hallgató képzését kérte, és erről megállapodást is kötött

 az alapítvánnyal. A fiatalok a civil szervezet jóvoltából 13 hónapon keresztül havi 1000 euró ösztöndíjban részesülnek, továbbá a Németországba történő kiutazás, illetve a képzések helyszínére való eljutás költségeit szintén az alapítvány fedezi, ezenfelül baleset- és betegbiztosításban, illetve kötelező felelőség-biztosításban is részesülnek. Mindez azonban csak azokra vonatkozik, akik „rendes” tagjai a képzésnek.

A plusz három fő ösztöndíját, 80 ezer eurót azonban a magyaroknak kell fizetniük, ennek forrása pedig a 2009-es EKF-keret lett. A fiataloknak cserébe a képzés végére egy-egy projektet kell előállítaniuk az EKF-hez kapcsolódóan. Az is a megállapodás része, magyarázta az államtitkár, hogy a pécsi EKF-központ delegál majd egy tagot abba a kuratóriumba, amely dönt a pályázatokról.

Koncz Erika, az EKF Művészeti Tanácsának koordinátora a bama.hu-t arról tájékoztatta, hogy a grémium kérte: ha lehetséges, olyan szakembereket képezzenek, akik majd Pécsett hasznosíthatják tudásukat, hiszen az egyszer majd felépülő új intézményeink, mint a hangversenyterem, a Tudásközpont vagy a Zsolnay Kulturális Negyed, szívesen fogadna európai szintű felkészültséggel bíró szakembereket.

Programleírások, amelyek elakadnak valahol

Az EKF több vezetője és a Művészeti Tanács tagjai is állították: Hiller István kulturális miniszter öt hónapja nem írja alá az idei EKF-programsort, pedig azt határidőre, tavaly augusztus 31-re megküldték neki. Csák Ferenc államtitkár elmondása szerint ennél árnyaltabb a kép. A miniszter csak októberben kapta meg azt a programsort, amely már egyértelműen értelmezhető volt. Nem lehetett ugyanis döntést hozni olyan programpontokról, amelyek tartalmi része a minisztérium számára homályban maradt.

A Művészeti Tanács által elkészített részletes tartalmi leírások ugyanis a menedzsment központ vagy az önkormányzat berkeiben rekedtek, így nem is jutottak el a miniszterhez. Végül Hiller István támogatólag aláírta a tervezetet, de miután időközben több változás is bekövetkezett – és a programok egy részét módosítani kellett –, újabb egyeztetés vált szükségessé, ami valóban csak a napokban történik meg.

Ruzsa Csaba, a menedzsment központ ügyvezetője szerint a végleges program elkészült, ezt kérte be a kulturális bizottság csütörtökön. Véleménye szerint nincs akadálya annak, hogy a miniszter a jövő héten pontot tegyen az ügy végére.

csák ferenc Hiller István robert bosch alapítvány ösztöndíj EKF Pécs
Kapcsolódó cikkek