Közélet

Példátlan kultúrbotrány lenne a médiatörvény elfogadása György Péter szerint

Az elmúlt hetekben józanságra valló átigazításokon átesett új médiatörvénytervezet jogi koherenciája, számos szakjogász becsületes, minőségi munkája ellenére olyan csődhöz vezethet elfogadása esetén, amely súlyos következményekkel jár a nemzeti és a kortárs kultúrára – írja György Péter esztéta.

Ez a tervezet ugyanis semmi mást nem nem fed le - ismer fel, ismer el -, mint a hagyományos értelemben vett elektronikus médiumok által áthatott területeket. Nem hallott például az internetről, ami már önmagában véve is mutatja a tervezet reménytelen archaikusságát. A tervezet továbbra is abból a feltételezésből indul ki, hogy a szabályozás dolga semmi más, mint egy létező piac korrekt működtetése.

Csakhogy a korszerű médiaszabályozás nem csupán ismer egy piacot, hanem teremt is. A médiapiac nem független a nemzeti kulturális infrastruktúrától. Vagy része annak, vagy, ha nem, akkor a rajta árult termékek komoly morális, esztétikai kérdéseket vetnek fel minden áldott nap – elemez György Péter a Népszabadságban.

A médiaszabályozás nem arra való, hogy a jelenlegi szereplőket udvariasan kiszolgálja, hanem arra, hogy a magyar nyelvvel összefüggő termékek szempontjából releváns médiapiacot alakítson ki. Ha valaki képtelen arra, hogy a jelenleg létezőnél jobb, gazdagabb, igazabb, demokratikusabb piaci rendszert képzeljen el, akkor alkalmatlan arra, hogy a XXI. század elején ilyen kérdésekkel foglalkozzék – szögezi le az esztéta.

Ugyan miért gondoljuk, hogy a két nagy kereskedelmi csatorna a jövőben is ezzel a műsorkínálattal tehet szert ugyanerre a szép profitra? A televíziós műsorokat nem semleges közegben közvetítik, hanem a magyar társadalom egészét átfogó, foglalkoztató kulturális térben, s annak játékszabályai jóval bonyolultabbak, mintsem egy vállrándítással elintézhetnénk, hogy ezt adják, mert ezt nézik.

A mai magyar kereskedelmi televíziózás csak azért lehet ilyen rémisztően ostoba, mert a kulturális kínálattal kapcsolatos immanens kérdéseket a jelenlegi szabályozás nem érinti, s a törvénytervezet szerint továbbra sem érintené. Ennek a nevetséges állapotnak a fenntartását szolgálná a közszolgálatiságról - reménytelenül - gondoskodni kívánó hivatal, amely semmi más nem lenne, mint a megélhetési politikusoknak az ORTT-éhez hasonló eredménytelenséggel működő klubja. A televíziós kulturális kínálatot nem a végtermékekről való reménytelen vitákon keresztül érdemes szabályozni, hanem még előállításuk előtt!

György Péter kijelenti: A médiatörvény tervezői nem teszik meg a kortárs és nemzeti kultúránk fennmaradása, folyamatos megújulása érdekében azt, ami a kötelességük. Ezt a törvénytervezetet elfogadni: példátlan kultúrbotrány, tompa butaság és tudatos károkozás egyszerre.

György Péter médiatörvény ORTT műsor
Kapcsolódó cikkek