Közélet

Szűcs Erika: "Nem szeretnék úgy járni, mint Bokros"

Szűcs Erika szerint a szociális rendszer átalakításakor külön csapatot kell felállítani, amely az alkotmányossági kérdéseket vizsgálja. Mint mondja, nem szeretne úgy járni, mint Bokros Lajos, a járhatatlan utakat tehát eleve ki kell zárni.

De ha nincs bevétele az országnak, és nincs aki az adósságot finanszírozza, akkor alkotmánybírósági döntés ide vagy oda, valamit csinálni kell. Erre vonatkozóan még csak ötleteim vannak – teszi hozzá Szűcs Erika.

A rendszerváltás legfájdalmasabb kudarca a foglalkoztatottsági szint alacsony volta. Ezért van az, hogy az összes olyan intézkedéstől, ami a szociális rendszert érintené, mindenki frászt kap és rettentően megijed, miközben egyetértünk abban, hogy dolgozni kéne. De hogyan? A szociális ügyek kulcsa a foglalkoztatás. Szent meggyőződésem, hogy ezt a dolgot is így kell kezelni. A gyeses kismamák összetétele speciális. Nagyon sokan közülük vidéken élnek, alacsony iskolai végzettségűek – mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője a Népszabadságnak adott interjújában.

Az ő esetükben, úgy gondolom, a foglalkoztatás és a képzés a kulcs. Nem a három év a hosszú a gyes esetében, hanem azok az esetek fájdalmasak, amelyek során újabb és újabb három évek következnek, mert a segély a megélhetést jelenti, és nincs motiváció arra, hogy az anya egyszer csak a lábára álljon. Az érintetteket össze kell hozni a munkaerőpiaccal. De ennek részletei még titkosak – mondta a miniszter.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium szmm bokros Szűcs Erika
Kapcsolódó cikkek