Közélet

Ha nem szúrják le Cozmát, "agyonhallgatnák" az ügyet - Bandaháború a háttérben?

A zsarolások, lányfuttatások, emberkereskedelem áldozatai eddig alapvetően cigányok voltak. Most az enyingi banda elég erősnek érezte magát ahhoz, hogy kilépjen ebből a körből – mondta a Sonline.hu-nak Balázs Árpád siófoki polgármester. – Akit tudtak, megfélemlítettek, de a városunkat nem tudták lenyelni.

Ha nincs ez a szomorú eset, nem szurkálják halálra a román válogatott Veszprémben kézilabdázó tagját, Cozmát, agyonhallgatnák az ügyet. Mint ahogyan tavaly nyáron is tette a rendőrség – nyilatkozta egy névtelenséget kérő siófoki vállalkozó a Sonline.hu-nak.

Rendszeresen gondok vannak a csoportosan megjelenő romákkal az éjszakai szórakozóhelyeken; igaz, olyan nagy tömegben, a közel kétszázan még sosem vonultak föl, mint a legutóbbi turisztikai szezonban. Erődemonstráció volt az, de nem tudták kiterjeszteni befolyásukat a siófoki vendéglátósokra. Én sem fizettem nekik védelmi pénzt.

Nyáron egyébként kamerákkal figyelik a Petőfi sétányt, s egy szobából szemléli az ügyeletes, hogy mi történik. A felvételeket egy ideig megtartják. Azt többen is elmondták: a kamerák létéről biztosan tudtak a romák, azért is ért véget erőszakmentesen a felvonulás. Az eseményt követően, amikor a felvétel kikerült az internetre, állítólag a csapat egyes tagjai visszamentek Siófokra, megnézni, hogy pontosan melyik épületen van kamera, kit kéne „megijeszteni”.

– Remélem, valóban úgy lesz, ahogyan a minap a rendőrséget felügyelő miniszter megígérte; jut elég rendőr mindenhova – mondta a siófoki vállalkozó. – Rendőr eddig is volt, de esténként a Petőfi sétányon nem sűrűn láttuk őket. Nem csoda, hogy az itteni vállalkozók őrző-védő cég szolgáltatásaiért fizettek már tavaly nyáron is. – A biztonsági őröknek azonban korlátozott az intézkedési lehetőségük – magyarázta. – Majdnem olyan, mintha én lennék ott, és hívnám a rendőröket, hogy baj van, jöjjenek.

Kinyílt a bicska a zsebemben – ezzel kezdte egy másik siófoki vállalkozó, aki megkereste a Sonline.hu-t, hogy elmondja véleményét a nyári Balaton-parti cigány felvonulással kapcsolatban. A férfi azt mondta: feleségével együtt végignézte ahogy a 160 fősre becsült csapat végigvonult a Petőfi sétányon. Ő is látta, hogy a felvonulók fel voltak fegyverkezve, állítása szerint még lefűrészelt csövő puska is elővillant a ruhák alól. A fegyvereket többen is látták, a férfi többek között ezért is erősen bírálta a rendőrség struccpolitikának nevezett nyilatkozatait, illetve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap kiadott közleményét.
– Az enyingi vajda meg tenné helyre inkább a fiait, akik ugyanúgy ott vonultak a gorilláikkal – mondta a férfi, aki maga is tapasztalta, hogy a sokat emlegetett banda tagjai szeretnek fizetés nélkül távozni a szórakozóhelyekről.
(Enyingen ezzel szemben tegnap azt mondták a helyiek: akik ismerik a cigányokat, azok tudják, hogy gavallérok, és nemhogy nem fizetnek, mint inkább zsíros borravalóval is szolgálnak)
A felháborodott vállalkozó szerint az Apehnak a prostituáltakat futtató siófoki bűnözőknél is lenne keresnivalója.


A naplo-online.hu szerkesztőségét megkereste egy neve elhallgatását kérő férfi, aki azt állítja, a kilencvenes évektől kezdve egészen tavalyig kapcsolatban állt Sztojkáék bandájával. Ugyan a kemény maghoz soha nem tartozott, tartozhatott, de részt vett velük kisebb-nagyobb bűncselekményekben.

A többszörösen büntetett, saját bevallása szerint a rendőrségnek besúgóként dolgozó férfi azt mondta, azért szólal meg, mert felháborítja, ahogy a rendőrség a Cozma gyilkosságot kezeli.

Nem kevesebbet állít, mint hogy a 20-30 fős csoport azért jött Veszprémbe, hogy védelmi pénzt kérjen a Patrióta lokáltól. illetve a rendőrség évek óta pontosan tudja, Sztojkáék bandája miből él, mégsem lépett fel velük szemben, sőt a Cozma gyilkosság kapcsán sem beszél arról, hogy bandaháború van a háttérben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

banda Sztojka Cozma
Kapcsolódó cikkek