Közélet

Irán első atomerőművét teszteli

Iráni és orosz szakértők együtt tesztelték az ország első atomerőművét. Az orosz segítséggel, egymilliárd dolláros költséggel felépített központ átadását már többször elhalasztották.

A Bushehrben található ezer megawattos reaktor tesztelése tovább növeli a nyugati országok aggodalmait – írja az AP. Az atomerőművek tesztelése átlag pár hónapot tart, nem lehet tudni, hogy az iráni létesítményt mikor adják át.

Az erőmű dúsítatlan urániummal működik majd, amely plutóniummá, a nukleáris robbanófejek alapanyagává alakítható. A nukleáris ügyekben illetékes iráni szóvivő szerint a reaktort egyelőre a sűrűségében az urániumhoz hasonlító ólommal töltötték fel. A műveletet figyelemmel kísérő orosz illetékes szerint a teszt rendben zajlott le. "Ez az egyik legfontosabb nap az iráni nép történetében. Hamarosan a reaktor teljes kapacitását képesek leszünk kihasználni" -  mondta Gholam Reza Aghazadeh iráni alelnök.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a történtek jelzik, hogy Irán ismét részt vesz a nukleáris harcban. Yigal Palmor úgy fogalmazott: a reaktor tesztelése aggasztó a nemzetközi közösség számára. Hozzátette: azonnali és határozott lépésekre van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák Irán atomhatalommá válását.

Izrael uránium robbanófej atom teszt Irán plutónium nukleáris
Kapcsolódó cikkek