Közélet

Máris ízekre szedik Gyurcsány beszédét - Mi hiányzott belőle?

Elemzők szerint a miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásából hiányzott a politika, az ideológia és az értéktelítettség.

Juhász Attila, a Political Capital Institute elemzője az MTI-nek elmondta: Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszéde olyan politikai beszéd volt, amelyből hiányzott a politika. Mint mondta: a beszéd nem támasztotta alá azt a politikai stratégiát, amelyet Gyurcsány Ferenc az elmúlt pár hónapban - a nemzeti csúcs összehívása óta - képviselt - idézi a távirati irodát a Hírszerző.

Korábbi beszédei arra irányultak, hogy érzékeltesse a válsághelyzet rendkívüliségét, amely rendkívüli intézkedéseket tesz szükségessé. A hétfői beszéd a rendkívüli válságintézkedéseket sorolta fel, de maga a stílus nem felelt meg ennek a helyzetnek, inkább egy Gyurcsány Ferenctől korábban is hallott közgazdasági fejtegetésnek tűnt - mondta a politológus. 

A beszéd egyrészt abban az értelemben sem volt politikailag hatásos, hogy pozitív üzeneteket nem tartalmazott. Még azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban sem fogalmazott pozitívan, amelyekről megtehette volna. Például nem használta az adócsökkentés szót, hanem 2010-re várható adóváltozást mondott, ami pedig azt jelenti, hogy kevesebbet von el az állam, mint eddig. 

A miniszterelnök a változtatást az állam szempontjából fogalmazta meg, egy politikusnak viszont úgy kellene fogalmazni, hogy adóelvonás vagy adócsökkentés lesz. Az a pozitív keret, amelyben az intézkedések eladhatók lettek volna, hiányzott - mondta Juhász Attila. 

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője az MTI-nek elmondta: az intézkedések lényege már korábban kiszivárgott, ahhoz képes mást nem lehetett hallani. Annyi volt a retorikai különbség, hogy míg múlt héten a miniszterelnök arról beszélt, hogy soha nem látott mértékű átalakítások, sosem tapasztalt reformok, modellváltás várható, addig most nem használta ezeket a hangzatos szavakat. 

Az elemző szerint ez azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc inkább "menedzselni" kívánja a folyamatokat, illetve magára a kormányzásra kívánja helyezni a hangsúlyt. Emellett nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra - tehát arra, hogy a 2006-os reformpolitikával ellentétben ezúttal sikerüljön elmagyarázni és megértetni az emberekkel, hogy miért van szükség az átalakításokra. 

Vision Consulting reformpolitika Szomszéd Orsolya Juhász Attila Political Capital Institute válság
Kapcsolódó cikkek