Közélet

A cigányellenesség nagyobb baj mint az antiszemitizmus?

Magyarországon "elég komoly" probléma az antiszemitizmus, de még nagyobb baj a cigányellenesség - mondta Konrád György író csütörtökön Budapesten az Antiszemitizmus a jelenkori Európában című konferencián.

"A cigányok ugye lejjebb vannak az átlagnál, a zsidók valószínűleg jövedelemben és képzettségben is feljebb vannak, talán ezek az eltérések irritálóak" - hangsúlyozta Konrád György - jelentette hvg.hu a távirati iroda tudósítása alapján.

Jelen van az antiszemitizmus Magyarországon, de nem az egész társadalomban, csak egy kisebbség "szórakozik" ezzel. Az antiszemitizmus mindig azoknak kell, akik általános magyarázatot keresnek a bajokra, és egy nemzetcsoportot akarnak bűnbakká tenni - emelte ki Konrád György. Az író azt követően nyilatkozott, hogy felszólalt a nemzetközi konferencián.

A tanácskozáson Kovács András, a Közép-európai Egyetem professzora (CEU) hangsúlyozta, hogy szerinte a következő évszázadokban sem tűnnek el az előítéletek, így a zsidókkal kapcsolatos előítéletek sem.

Éppen ezért nagy szükség van az oktatásra: meg kell előzni, hogy a sztereotípiák kialakuljanak. Emellett meg kell előzni azt is, hogy a sztereotípiák "izmusokká" alakuljanak - tette hozzá.

A CEU egy másik oktatója, Kovács M. Mária arról beszélt, hogy a magyar közbeszédben sokszor még mindig két, párhuzamos történelem él: a magyaroké és a zsidóké. Ehelyett azonban integrált történelemről kell beszélni - emelte ki a konferencia utolsó kerekasztal-beszélgetésében.

A kétnapos konferencián szó volt az antiszemitizmus elterjedtségéről az európai országokban, a média és az internet szerepéről, a szólásszabadság és a holokauszt-tagadás összefüggéseiről, valamint a gyűlöletbeszéd büntethetőségéről.

A nemzetközi tanácskozást a Közép-európai Egyetem együtt szervezte a budapesti izraeli, az amerikai, a holland és a lengyel nagykövetségekkel, továbbá az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével és a Konrad Adenauer Alapítvánnyal.

zsidóellenesség zsidók romák Konrád György antiszemitizmus cigányok
Kapcsolódó cikkek