Közélet

„Kiszámíthatlan folyamatok indulhatnak el az MSZP-n belül”

Az, hogy Páva Zsolt a Fidesz-KDNP jelöltje mintegy kétharmados győzelmet aratott Szili Katalin szocialista jelölt felett a pécsi polgármester választáson, jó pillanatfelvétel, ami visszatükrözi a közvélemény-kutatásokat, s ez nem sok jót ígér sem az MSZP-nek, sem Szili Katalin politikai jövőjének - vélik az MTI által vasárnap este megkérdezett politológusok.

Ezzel az eredménnyel szertefoszlott az a mítosz, ami eddig körüllengte Szili Katalint - véli Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet elemzője. Szerinte az eredmény azt mutatja, Szili népszerűsége a házelnöki posztnak szól, nem személyének. Ha igazán népszerű lenne, akkor, ha nem is tudott volna győzni, de szorosabb eredményt ért volna el. Kiderült, ugyanolyan szocialista politikus, mint a többi, aki nem tud jobbat ígérni pártjának - tette hozzá.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője - részben egyetértve Magyar Kornéliával - úgy látja, elhalványult az a Szili Katalin-kép, amely szerint miniszterelnök-jelöltként sikerre vezetheti a baloldalt. Szerinte ez az eredmény egyértelmű kudarc Szili Katalin számára. Hozzátette: Szili népszerűsége sem tudta ellensúlyozni a Fidesz hatalmas előnyét, és nem hozott sikert a mögötte kialakult összefogás, amely akár egy országos MSZP-SZDSZ-MDF együttműködés prototípusa is lehetett volna. Páva Zsolttal kapcsolatban azt mondta: bár Páva "nem tette ablakba" pártkötődését, ez a siker a Fidesz sikere, hiszen egy szocialista fellegvárban tudott győzni - számol be a bama.hu az MTI alapján.

Kiszelly Zoltán politológus nem ítéli egyértelműen negatívan Szili Katalin jövője szempontjából az eredményt. Mint mondta, a közeljövőben fog eldőlni, hogy a párton belül hogyan értékelik az eredményt. Kifejtette: lehet olyan értékelés, amely szerint az MSZP politikája, a Bajnai-csomag okozta ezt az eredményt, de lehet oka az is, hogy Szili Katalin és Pécs viszonya, a rossz kampány, vagyis az, hogy a pécsiek nem hitték el, értük kampányol. Lehet az is az értékelés, hogy Szili Katalin a Bajnai-csomag első áldozata. Ha e kérdésre választ adott az MSZP, az határozhatja meg Szili Katalin politikai jövőjét - vélekedett Kiszelly Zoltán. Az elemző szerint a mostani események után a megszorítások ügye kulcskérdés lehet az MSZP-n belül.

Azzal kapcsolatban, hogy a pécsi vereség mit jelent az MSZP-nek, Magyar Kornélia azt mondta: az eredmény jelzi a szocialistáknak, hogy szavazóbázisuk milyen mély apátiában van, de azt is mutatja, hogy a Fidesz mozgósító képessége jobb. Ezzel egyetért Kiszelly Zoltán is, aki rámutatott arra, hogy a Fidesznél egyrészt jól működik a választókerületi rendszer, másrészt a sok aláírásgyűjtési akció miatt a pártnak a szimpatizánsairól több év alatt felállított listái vannak, amit használni tud. Igaz, tette hozzá, ez szükséges, de nem elégséges feltétel.

Kiszelly Zoltán arra a felvetésre, hogy a mostani jelentős szocialista vereség lehet-e mozgósító erejű a szocialista táborban a 2010-es országgyűlési választásokra, azt mondta: az nagy kérdés, hogy a baloldali érzelmű emberek mitől félnek jobban, a Fidesztől és Orbán Viktortól, vagy a megszorításoktól. Azzal kapcsolatban, hogy a vasárnapi eredmény mit jelez a következő országgyűlési választásokra, Magyar Kornélia azt mondta: az biztos, hogy ha most, vagy hamarosan lenne az országgyűlési választás, akkor hasonló eredmény születne. Így az MSZP-nek - ha racionálisan gondolkodnak - most nem érdeke egy előre hozott választás.

 

Kiszelly Zoltán szerint a mostani jelentős győzelem ellenére sem lehet nyugodt a Fidesz az országgyűlési választások miatt, hiszen a választók másképp viszonyulnak a voksoláshoz akkor, ha tudják: az országos hatalomról van szó. Szomszéd Orsolya szerint általában nem szerencsés messzemenő következtetéseket levonni az időközi választások eredményéből a pártok országos támogatottságára nézve. A mostani eredmény sokat elárul a két párt között tátongó hatalmas népszerűségi különbségekből - jegyezte meg a Nézőpont Intézet elemzője. Ez utóbbival Magyar Kornélia is egyetért, akinek mandátumbecslése szerint a júniusi EP-választáson a Fidesz 15-16 mandátumot szerezhet.

Szomszéd Orsolya és Kiszelly Zoltán egyetért abban, hogy a mostani Szili-vereség kiszámíthatatlan belső folyamatokat indíthat el az MSZP-n belül. A politológusok ugyanakkor eltérően értékelték a 40 százalékot meghaladó részvételi arányt. Magyar Kornélia úgy látja, ezt a részvételi arányt magasnak lehet tekinteni, hiszen korábbi hasonló időközi választásokon nem voksoltak ilyen nagy számban az emberek. Az eredmény alapján azt lehet mondani, hogy a Fidesz jól mozgósította szavazóit, míg az MSZP-szavazók otthon maradtak. Ennek ellentmond Kiszelly Zoltán, aki alacsonynak értékelte a részvételi arányt. Ugyanakkor abban egyetértett Magyar Kornéliával, hogy vélhetően azért lett ekkora Szili Katalin veresége, mert a szocialista szavazók nem mentek el voksolni. Szomszéd Orsolya szerint a szavazók érezték a voksolás komoly tétjét, számukra a szavazás többről szólt, mint csupán a polgármester-választásról.

MSZP választás politológusok Fidesz Szili Katalin pécsi
Kapcsolódó cikkek