Közélet

A láthatatlanná tevő köpeny földrengés ellen is jó

A Marseille-i Fresnel Intézet munkatársai tovább gondolták a láthatatlanná tevő köpeny koncepcióját és olyan tervet alkottak, amely alkalmas lehet az épületek földrengés elleni védelmére.

A láthatatlansági köpenyeg lényege, hogy a hullámok (hang, fény) elől elfedi a tárgyat, amelyet belecsomagolnak. A NewScientist beszámolója szerint a Fresnel Intézet kutatóinak mérései szerint ugyanez az elv felhasználható a földrengések okozta kár csökkentésére is.

A földrengések során két fajta szeizmikus hullám érzékelhető. A föld alatt terjedőkkel a technológia nem tud mit kezdeni, de a nagyobb kárt okozó felszíni hullámok ellen bevethető a köpeny-módszer.

 Az elméleti szerkezet műanyagból készült koncentrikus körökből épül fel, amelynek rugalmassága és távolsága pontosan meghatározott. A struktúra minden felszíni hullámot a lehető leggyorsabb úton enged át magán anélkül, hogy a hullámok felborzolnák az anyagot. A körök kontrollálásával elérhető, hogy a hullámok elkerüljék a középpontban található objektumot. Amikor az apróra préselt hullámok elhagyják a köpenyt, újra visszanyerik eredeti méretüket.

Ráadásul – a hagyományos láthatatlansági köpennyel ellentétben – ez "szélessávú", vagyis a frekvenciák széles skáláját képes elvezetni. A kutatók szerint egy épület 10 méteres körzetének megvédéséhez érdemes az alapba építeni az 1-10 méter átmérőjű és 10 centiméter vastag körökből álló szerkezetet. A design méretarányosan csökkenthető, így akár kisebb tárgyak, például autók vagy más gépek esetében is segíthet a rezgés csökkentésében.

földrengés láthatatlan alap köpeny épület
Kapcsolódó cikkek