Közélet

Ezentúl is nyugodtan lehet tagadni a holokausztot

Elutasította a parlament az MSZP a holokauszttagadást büntethetővé tévő alkotmánymódosítását.

A képviselők 189 igen, 165 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett utasították el a kétharmados támogatást igénylő törvényjavaslatot. Az MSZP azért nyújtotta be az előterjesztést, mert álláspontja szerint a gyűlöletkeltés, a gyalázkodás és a holokauszttagadás megfékezéséhez szükség van az alkotmány módosítására, nem elegendő csak a büntető törvénykönyvben tiltani e cselekményt. A javaslat benyújtásának egyik kiváltó oka az áprilisban, a Budai Várban megtartott neonáci rendezvény volt.

Az MSZP szerint tegnap kiderült az Országgyűlésben: ki áll a neonácik és ki áll az áldozatok oldalán. Bárándy Gergely úgy vélte, a szavazás eredménye megmutatta: a Fidesz-frakció nem hajlandó a szavak mellett tettekben is elhatárolódni a szélsőjobboldali eszméktől, csoportosulásoktól. Hozzátette: pártja azért nyújtotta be az alkotmánymódosítást, mert nem elegendő csak a büntető törvénykönyvben tiltani e cselekményt.

A Fidesz azért szavazott nemmel, mert szerintük „nincs ok arra, hogy önkényuralmi rendszerek között bármiféle megkülönböztetést tegyenek”. Vagyis minden népírtás tagadását ugyanúgy büntetnének.

MSZP holokauszt-tagadás Jobbik Fidesz
Kapcsolódó cikkek