Közélet

Havi több tízezerrel kaphatnak kevesebbet a parlamenti képviselők

Göndör István (MSZP) számításai szerint havi több tízezer forinttal is csökkenhet az országgyűlési képviselők jövedelme, ha a Ház elfogadja a javadalmazásukat érintő alkotmánymódosítást, valamint jogszabályt.

A társadalomban kivédhetetlenül gyenge pont lett a képviselői jövedelem kérdése és annak adómentes volta - kezdte felszólalását a szocialista előterjesztő az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az alkotmány vonatkozó része módosításának együttes általános vitájában kedden az Országgyűlésben - számol be a heol.hu az MTI alapján.

Emlékeztetett arra, hogy a költségtérítéssel - törvényi jellegéből fakadóan - eddig nem kellett a képviselőknek elszámolni, hanem egy az egyben költségként elszámolhatták azt az adóbevallásukban. Az általa benyújtott javaslat szerint azonban az országgyűlési képviselők a magánszemélyekkel azonos módon és feltételekkel adóznának a jövőben, a költségtérítésük pedig megszűnne.

Az előterjesztés összefüggésben van azzal, hogy ebben a kérdésben az Országgyűlés Seres Mária magánszemély kezdeményezésére népszavazást rendelt el áprilisban. A referendumot elrendelő határozat jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van. Göndör István expozéjában hangsúlyozta, nem az volt a szándéka, hogy a népszavazás jogintézményét megkérdőjelezze, ezért két törvényjavaslatot nyújtott be.

Egyrészt módosítaná az alkotmányt, hogy töröljék belőle a kedvezmény és a költségtérítés kifejezést, másrészt kezdeményezi, alkosson a Ház törvényt az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről címmel. Közölte: minden képviselő dönthetne, hogy vagy nem gyűjti a számlákat, és ebben az esetben a bevételének tíz százalékát tekinti költségnek, vagy számlákat gyűjt, és előzetesen megbecsüli, hogy bevétele hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán. Göndör István számításai szerint az előbbi megoldás - a tízszázalékos - esetén a képviselőknek havi nettó több tízezer forintos jövedelemcsökkenéssel kell számolniuk.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: a javaslatokat a kormány részéről időszerűnek és megfontolandónak tartják. Hozzátette ugyanakkor, hogy a javadalmazásra vonatkozó szabályozás elsősorban az Országgyűlés belső ügyének tekinthető.

Seres Mária Göndör István országgyűlési képviselők jövedelem
Kapcsolódó cikkek