Közélet

Hivatalos felkérést kaptunk a guantánamói foglyok befogadására

„Hivatalosan is felkérést kapott Magyarország a guantánamói foglyok befogadására az amerikai féltől” – jelentette ki Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő.

Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja a Külügyminisztériumban Szabó Vilmos államtitkárral és Várkonyi László szakállamtitkárral tárgyalt. Várkonyi közölte, hogy a magyar kormány a nemzetközi jogi és emberi jogi rendszert erősítő és az egész transzatlanti közösség hitelét növelő döntésnek tartja a fogolytábor felszámolását. A magyar kabinet kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni, a végleges döntés előtt azonban parlamenti konzultációk szükségesek.

 „A megbeszélések tovább folynak annak érdekében, hogy a magyar kormányzat minden információt megkapjon a kérdésben és lehetőség lesz a befogadandókkal is találkozni” – mondta Fried a megbeszélés után. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor születhet megállapodás. A költségeket az Egyesült Államok fedezi.

Fried Madridból érkezett Magyarországra, ahol arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből. Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását, ahol 240 embert tartanak fogva.

„A Fidesz a jelenlegi magyarországi helyzetben kockázatosnak tartja a terrorizmussal gyanúsított guantánamói rabok befogadását” – mondta Szijjártó Péter. A Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint a kormány ugyanis jelenleg sem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, amint azt az elmúlt időszak kirívóan brutális bűncselekményei is bizonyították. Szijjártó szerint az ügy kapcsán a nemzetbiztonsági érdekek érvényre juttatása sem várható a kormánytól, mert az „rendszeresen belpolitikai célokra használja fel eszközként a titkosszolgálatokat”.

guantánamói felkérés befogadás foglyok
Kapcsolódó cikkek