Közélet

Nem támogatják automatikusan a kormányt a kilépett SZDSZ-ügyvivők

Nem támogatják automatikusan a kormányt, minden javaslatról külön döntenek az SZDSZ ügyvivői testületéből tegnap kilépett országgyűlési képviselők.

Gulyás József és Béki Gabriella nem mond le parlamenti mandátumáról, és a frakcióból sem lép ki. Gulyás ezt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azzal magyarázta, hogy nem az alapértékekkel van baj, hanem azzal a politikával, amely ezeket megjeleníti.

A képviselő úgy látja, nemcsak a pártelnöknek, hanem a párt vezető testületeinek, így a frakciónak is felelősséget kell vállalnia a választási kudarcért. Szerinte meg kellene gondolni a frakció újjászervezését is, és lehet, hogy a megoldás egy új képviselőcsoport felállítása lenne. De csak akkor, ha az SZDSZ már tudja, milyen utat választ, ehhez azonban tisztázni kell a párton belül, mi vezetett idáig.

A két képviselő, valamint Csőzik László és Léderer András már két hónapja döntött a kilépésről, miután az ügyvivői testület többsége támogatta Bajnai Gordon miniszterelnökké választását. A bejelentést azért halasztották az EP-választás utánra, hogy ne okozzanak zavart az SZDSZ választási kampányában.

SZDSZ ügyvívő frakció Gulyás József
Kapcsolódó cikkek