Közélet

Oszlatott a rendőrség a Miniszterelnöki Hivatal előtt!

Tizenkét Greenpeace aktivistát állítottak elő a rendőrök szerdán délután, mert a Miniszterelnöki Hivatal előtt demonstráltak. Az akciót nem jelentették be, ezért a rendőrség feloszlatta azt - értesült a Független Hírügynökség.

Húsz Greenpeace aktivista vert tábort szerdán délelőtt a Miniszterelnöki Hivatal elé azzal a céllal, hogy megvárják, amíg a kvótakereskedelemből származó 28,2 milliárd forintos bevételre kiírják a zöld pályázatokat - számol be a Hírszerző.



A Környezetvédelmi Minisztérium már márciusra ígérte a Zöld Beruházási Rendszer elindítását, azonban ez a mai napig nem történt meg. A zöld szervezet aggódik, hogy a pénz esetleg már nem is áll rendelkezésre teljes egészében, ezért elsősorban Bajnai Gordon miniszterelnöktől várja az ügy tisztázását - áll a szervezet szerdai közleményében.

A zöldek a rendőri felszólítás ellenére nem mozdultak, így a rendőrök a kezüket és lábukat fogva vitték el őket. A VII. kerületi kapitányságra állították elő őket.

A kormány álláspontja

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: a kvótakereskedelemből származó 28,2 milliárd forint nem tűnt el, a kormány ugyanis azt még semmire sem költötte el.

Az összesen 8,6 millió kvóta eladásából származó teljes összeg a KvVM elkülönített számláján szerepel, és a kabinet 2009. június 3-i döntése értelmében azt a Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény nevű pályázatok segítségével fordítják környezetvédelmi, energiahatékonysági fejlesztésekre. "A pályázatok előkészítése zajlik, tehát egy kicsit úgy érzem, hogy a Greenpeace árnyékra vetődött" - húzta alá a kormányszóvivő.

Magyarország volt az első ország, amely szén-dioxid kvótát tudott értékesíteni a kiotói-jegyzőkönyv szerinti kereskedelemben, azóta azonban Spanyolország és Belgium is többször aggodalmát fejezte ki a gyakorlatilag általuk finanszírozott beruházások késlekedése miatt - emlékeztetett Dóci Gabriella.

Megjegyezte: a hitelességünk elvesztése esetén pedig rendkívül nagy hátrányba kerülhetünk az egyre élesedő kvótakereskedelemben. 

A szerződésszegések első következményeként Japán már el is állt a Magyarországgal való üzleteléstől, és inkább Ukrajnától és Csehországtól vásárolt hatalmas mennyiségű szén-dioxid kibocsátására jogosító kvótát - fűzte hozzá.

aktivista Greenpace oszlatás
Kapcsolódó cikkek