Közélet

Félnünk kell-e az üstökösöktől?

A Washingtoni Egyetem számítógépes szimulációja szerint nem kell attól tartanunk, hogy a Földet egy üstökös pusztítja el.

A kutatók számítógéppel modellezték az üstökös-felhők keletkezését a Naprendszerben az elmúlt 1,2 milliárd évre visszamenőleg. A technika segítségével megvizsgálták az Oort Ködöt, amely a Naprendszer keletkezésének egyik tanúja.

Nathan Kaib kutatásvezető az AFP-nek elmondta: az elmúlt 25 évben az Oort ködöt titokzatos régiónak tartották, amely képes olyan kitöréseket és objektumokat produkálni, amelyek végezhetnek a Földdel.

 

A szimuláció ugyanakkor kimutatta, hogy a Föld valószínűleg két-három üstökös becsapódását is túlélte az elmúlt 500 millió évben. Vélhetően egy ilyen "támadás" okozta 40 millió évvel ezelőtt, az eocén időszakban a fajok kipusztulását.

Ugyanakkor ez az esemény evolúciós szempontból kis jelentőségű és – véli a professzor – valószínűleg ez volt a legintenzívebb üstökös zápor, amely elérte a Földet azóta, a kövületek által jelzett legősibb korig.

A professzor szerint az ilyen események előfordulási gyakorisága valószínűtlenné teszi, hogy a Föld üstökösök miatt pusztuljon el. Üstökösök ritkán csapódnak a Földbe, részben azért, mert a Szaturnusz és a Jupiter gravitációs mezője eltérítheti őket. Ugyanakkor a katasztrófafilmek szerzőinek sem kell kétségbe esnie, a tanulmány ugyanis nem zárja ki egy végzetes meteor érkezését, olyanét, amely például a dinoszauruszok kipusztulásához vezetetett.

naprendszer meteor üstökös föld köd
Kapcsolódó cikkek