Közélet

Itt a lista! Ők lehetnek a Fidesz miniszterei?

Valószínűleg még Orbán Viktor fejében sem állt össze a kabinet, a STOP ennek ellenére, fideszes segítséggel összeállította azt a listát, amely a miniszteri pozíciókra szóba jöhető neveket tartalmazza.

A lap szerint amennyiben a Fidesz nyeri a 2010-es választásokat kevés pártpolitikusra, de annál nagyobb meglepetésekre lehet számítani.

A gazdasági és a pénzügyi területeket alighanem kívülről jövő miniszter látja majd el, így Varga Mihály és Matolcsy György is kiesnek, de akik maradnak, azok sem ismeretlenebbek náluk, és nincsenek is kevesen. Szapáry György, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Járai Zsigmond és Heim Péter neve jöhet szóba, és esélyes Csaba László is, aki az utóbbi időben a Fidesz frakcióüléseinek vendége volt - írja a stop.hu.

Azt, hogy Orbán Viktor lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, nem tartják száz százalékosnak a pártban, inkább tartják logikusnak, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kitűnő EP-választási eredménye miatt. Orbán esélyei a Jobbik erősödésével nőnek, hiszen a legszélesebb spektrumot a Fidesz elnöke képes lefedni a választók között, és ha Pokorni Zoltán vagy Kósa Lajos esetleg Navracsics Tibor állna ki miniszterelnök-jelöltként, noha balról hozhatna szavazatokat a jelenlegi kormánypártban csalódottak körében, sokkal többet vinne el a szélről a Jobbik felé.

Az egészségügyi tárca posztjáért többen is szóba kerülhetnek: Mikola István, Tulassay Tivadar, a SOTE rektora és Pesti Imre, bár utóbbi esélyei hármójuk közül a legszerényebbek. A KDNP-ből miniszteri esélyes lehet továbbá Nagy Kálmán, Simicskó István és Hoffmann Rózsa, utóbbi az oktatási tárca vezetésére. Egyes feltételezések szerint a nemzetbiztonsági szolgálatokat Demeter Ervin vagy Kövér László vihetné, noha utóbbi esélyei megkérdőjeleződnek, ugyanis 1998-2002 között sem került ebbe a székbe.

választás miniszterek Fidesz pozíciók
Kapcsolódó cikkek