Közélet

Pénzpiaci káoszt okozhat Észak-Korea támadása

Dél-Korea bejelentette: önálló parancsnokságot hoz létre az Észak-Korea által végrehajtott hackertámadások elhárítására. A tegnapi akciósorozatot ma újabbak követték, több jelentős koreai és amerikai weboldal bénult meg.

A Dél-koreai Nemzeti Titkosszolgálat mai közlése szerint a tervezettnél két évvel korábban, már januárban megalapítják a cyberháborús parancsnokságot – jelenti az AFP. A szervezet a bejelentéssel a korábbi hackertámadásokra reagált, amelyek 12 Dél-koreai és 14 amerikai kormányzati weboldalt érintettek.

Tegnap újabb hullám kezdődött, ennek keretében bankokat és biztonsági rendszergyártókat céloztak meg a cyberbűnözők. Dél-Korea attól tart, hogy az elkövetkező, harmadik támadássorozat az infrastrukturális intézményeket, így az energia- és telekommunikációs hálózatot éri majd.

 

A Yonhap hírügynökség úgy tudja, a Dél-koreai titkosszolgálat szerint egy nagyobb arányú támadás "pénzügyi káoszt" okozhat. Az ország az egyik legsűrűbben behálózott állam, ahol naponta 4,7 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolítanak le. A titkosszolgálat ugyanakkor leszögezte: Szöul kormányzati informatikai rendszere nincs veszélyben.

A kémügynökség tíz biztonságtechnikai megoldásokat fejlesztő cégnek osztott szét sürgősen a hackerek elleni "vakcina" programot. Bár Dél-Korea hivatalosan nem nyilatkozott erről, a hírügynökségi jelentések szerint az ország egyértelműen kommunista szomszédját vádolja az akcióval.

Az első támadássorozat 12 ezer koreai és 2 ezer külföldi számítógépet bénított meg. A tegnap kezdődő második hullám elsősorban a koreai weboldalakra koncentrálódott és újabb 29 ezer PC-t vont ki átmenetileg a forgalomból. A Yonhap információi szerint a kormányzati áldozatok között található az említett kémügynökségen kívül egy harcászati parancsnokság, valamint az ország vezető biztonságtechnikai cége, az AhnLab.

kommunista parancsnokság Korea bűnöző cybertámadás weboldal
Kapcsolódó cikkek