Közélet

Tartsák szemmel a honatyákat! Ki, mennyit és hol nyaral?

A brit szavazók éberen figyelnek: Hol töltik hosszú nyári szabadságukat a törvényhozóik és politikusaik?

A brit parlamenti képviselők e héten kezdik meg nyári szabadságukat és csak október 12-én térnek vissza Westminsterbe.

Egyes érdekvédelmi csoportok arra sürgetik a választókörzetek lakosságát, hogy tartsák szemmel, mit és hol tesznek megválasztott képviselőik a 82 napos szünet alatt.


A Sunday Mercury cimű lap szerint a törvényhozókat nem terheli formális kötelezettség arra nézve, hogy szabadságuk alatt parlamenti ügyekkel is foglalkozzanak.

Ám a legtöbb brit törvényhozó máris jelezte, hogy mindössze kéthetes szabadságot vesznek ki, és a többi szabad idejüket a választókörzetükben felmerült ügyek intézésével töltik.

A 38 Degrees nevű kampánycsoport máris jelezte, hogy szemmel tartja őket és egy táblázatot állít össze arról, hogy melyik parlamenti képviselő végzi a legtöbb munkát. Egy térképet is készülnek nyilvánosságra hozni arról, hogy az egyes brit képviselők hol töltik a szabadságukat.

Ugyanakkor arra kérték a szavazókat, hogy segítsék a kampánycsoport munkáját. David Babbs, a 38 Degres szervezet ügyvezető igazgatója kijelentette: "Az embereknek a parlamenti képviselőkbe vetett bizalma alacsonyabb, mint bármikor.

Mivel a nyári szabadságuk hosszabb ideig tart, mint a gyermekeké, azon leszünk, a szabadságuk ne csak arra menjen el, hogy lebarnuljanak."

"A jó és keményen dolgozó parlamenti képviselőknek nincs mitől tartaniuk" - tette hozzá. Brit lapértesülések szerint Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök eltiltotta a minisztereit attól, hogy hosszabb időt vegyenek ki szabadságra."

A kormányfő belföldön, a Lake Districtben tölti szabadságát, tory ellenfele David Cameron Franciaországban és Görögországban üdül, Mick Clegg, a liberális demokraták vezére pedig Spanyolországban.

A parlamenti törvényhozók költségtérítésével kapcsolatban kirobbant ismeretes botrányra utalva Matthwe Sinclair, a brit adófizetők szövetségének képviselője úgy vélte: "Felháborító, hogy ők ilyen hosszú szabadságot engednek meg maguknak."

képviselő adófizető pénz nyaralás
Kapcsolódó cikkek