Közélet

"Visszavezetik az országot a boldog kádári békeidőkbe" - Mesterházy az ellenzékről

Az elmúlt időszak egyik nagy politikai eredménye, hogy a válságkezelő intézkedések meghozatala közben egységes maradt az MSZP-frakció - mondta Mesterházy Attila, a parlamenti képviselőcsoport vezetője az MTI-nek adott interjújában, melyet az InfoRádió idéz.

A frakcióvezető az elmúlt hónapok eredménynek tartja, hogy az MSZP-frakció mindig tudta biztosítani a szükséges parlamenti többséget. Ez azért siker, mert amikor felállt a kormány, tízből kilenc fogadás arra köttetett, hogy a szocialista frakció nem fogja tudni végigcsinálni a június 29-ig tartó parlamenti ülésszakot - emlékeztetett Mesterházy.

Véleménye szerint a hétfői parlamenti szavazásokkal lezárult a válságkezelés egyik legnehezebb szakasza, amelyben a kormánynak és az MSZP-frakciónak a rossz és a kevésbé rossz között kellett választania. Mint mondta, az, hogy ezeknek az intézkedéseknek volt értelme, látszik az euró árfolyamán, a nemzetközi bizalom helyreállításán, a munkahelyek megőrzésén.

Mesterházy szerint a következő fontos cezúra a 2010-es költségvetés elfogadása lesz. Elmondta, ő azt támogatja, hogy a lehető legkorábbi időpontban, november második felében fogadják el a költségvetést, amelyet a kormány már augusztus végén benyújthat a parlamentnek.

A büdzsének nagyon szigorúnak, takarékosnak kell lennie, és abban lesznek olyan érzékeny pontok, mint a MÁV és az önkormányzatok ügye, amelyek biztosan nagyon sok vitát fognak kiváltani - fejtette ki.

Megerősítette, az MSZP-frakció határozottan támogatja, hogy a kormány kitöltse a parlamenti ciklust.

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e miniszterelnök-jelölti szerepet, Mesterházy Attila azt válaszolta: ez a kérdés még korai. Leszögezte, hogy a költségvetés után tartandó kongresszusra már el kell készülnie a párt választási programjának, ezen belül annak, milyen politikát folytatnak a választásokig, milyen törvényeket kívánnak még benyújtani. Ha megvan a tartalom, akkor kell dönteni arról, ki képviselje mindezt jelöltként - hangsúlyozta az alelnök.

A Fideszről szólva elmondta, a kormánynak "kíméletlen, arrogáns és végtelenül felelőtlen ellenzéke van", amely soha semmiben nem akar kompromisszumot kötni, még az emberek érdekében sem. Úgy vélte, az ellenzék csak nemekre és tagadásra építi a politikáját, illetve arra, hogy bármilyen döntést hoz a kormány, az garantáltan rossz, éppen ezért ők mindent visszaadnak, visszavonnak és "visszavezetik az országot a boldog kádári békeidőkbe".

Szerinte a Fidesz folyamatosan azt az érzetet kelti az emberekben, hogy létezik a válságkezelésnek egy kevésbé fájdalmas változata, ez pedig népámítás, ezzel becsapják az embereket.

Mesterházy Attila szerint az MSZP előtt álló legnagyobb feladat, hogy korábbi egymillió szavazóját meg tudja szólítani, maga mellé tudja ismét állítani. "Nem lehet úgy felmenni a pályára, hogy eleve vereségre készülünk" - mondta a frakcióvezető.

Az elmúlt hét-nyolc évet racionálisan kell értékelni, le kell vonni a tanulságokat, de már a jövőben kell gondolkozni, előre kell nézni - jelentette ki Mesterházy Attila. Mint mondta, "mindezekhez tiszta fej és forró szív kell".

meszp kormány ciklus Fidesz válságkezelés Mesterházy válság
Kapcsolódó cikkek