Közélet

Gerendai: Nekem is fenyegetőznöm kéne, hogy nem lesz több Sziget?

Üzletileg sikertelen volt a Sziget nulladik napján megrendezett antirasszista nap, a híre mégis sok emberhez eljutott, így a célját elérte – véli Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója - olvasható a Népszabadság interjújában.

A lap azon kérdésére, hogy mi okozott nagyobb fejtörést, az infuenza, illetve az antirasszista nap, Gerendai Károly ezt mondta:  a vírus annyiban rosszabb volt, hogy az ijesztgetés a látogatottságot is befolyásolhatta volna. Már tudjuk, hogy a többség szerencsére nem dőlt be a hisztériának. Nem vagyok egészségügyi szakember, üzleti érdekem fűződik a Sziget sikeréhez, így elég kellemetlen, hogy én mondom, hogy ne féljenek. Mondhatják ugyanis, hogy veszélynek teszem ki a fiatalokat a saját hasznom miatt. De a szakemberek is úgy gondolták, hogy nincs komoly veszély, ez nem az ebola, hanem egy influenza vírus, aminek a kezelésére megfelelően felkészültünk. A sajtó jelentős része mégis alapvetően hiszterizálta a közhangulatot.
Ami az antirasszista nappal kapcsolatban történt, az a tipikus magyar valóság. Meglepett a felhördülés, a szélsőséges reakció, hogy egyesek inkább kirekesztenék azt, aki felvállalja, hogy kiáll elutasítani a rasszizmust, csak azért mert más politikai nézeteket vall. Ez nem egy belpolitikai állásfoglalás, vagy egy Jobbik ellenes rendezvény volt, nem politikai célú kezdeményezés.

Ami a rendezvény sikerességét illeti, Gerendai így felelt: Jóval kevesebben jöttek el, mint szerettük volna, a bevétel kevesebb lett, mint a költség. De nem gondolom, hogy sikertelen volt. Azzal a céllal szerveztük, hogy demonstráljuk: a magyar zenészek döntő többsége elutasítja a rasszizmust.

Ami Demszky Gábor javaslatát illeti a területhasználati fizetés miatt, Gerendai így érvelt:

A kezdetekkor ő volt a Sziget egyik legnagyobb segítője, de szerinte mára felnőttünk, nincs szükség segítségre, most már fizessünk. Elsőre biztos jól hangzik, hogy egy sikeres üzleti vállalkozás fizessen az általa használt közterületért. De ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy egy rendezvény, aminek 2,65 milliárd forint a költségvetése, fizessen-e 2,6 milliárd forint közterület-használati díjat egy olyan területért, ami az év többi részében senkinek semmennyiért nem bérbe adható, már nem ugyanaz a helyzet. És arról még nem is beszéltem, hogy ki fogja a végén a többletköltségeket megfizetni: nyilván a látogatók, hiszen egyedül rájuk hárítható... A közterület használatával kapcsolatosan pedig minden költséget magunkra vállalunk, az infrastruktúra fejlesztéstől a takarításon át, a helyreállításig. A Forma-1-et milliárdokkal támogatja az állam, hogy turistákat hozzon. A Sziget több turistát hoz és évek óta nem kap állami támogatást. Talán nekem is állandóan fenyegetőznöm kéne, hogy nem lesz több Sziget, ahogy Bernie Ecclestone fenyegetőzik, hogy elviszi innen a Forma 1-et? Nem hiszem, hogy ez a normális hozzáállás.

Sziget Demszky Gerendai vírus bevétel infuenza költség fesztivál
Kapcsolódó cikkek