Közélet

A civilek kiszállnak a pártfinanszírozási egyeztetésekből

A Transparency International és a Freedom House a parlamenti pártoktól érkezett reakciókat követően úgy döntött, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos sikertelen egyeztetések folytatásában.

A Fidesz nem reagált érdemben a két szervezet által elkészített kampányfinanszírozási reformjavaslatra, amelynek célja, hogy megszüntesse a jelenlegi törvény által megszabott, képviselőjelöltenként költhető egymilliós limit és a tényleges költések közötti - gyakran tízszeres – különbséget. A politikai korrupció megszüntetésére és az átláthatóságra törekvő javaslat bevezetné a kampányszámla intézményét is, melyet az Állami Számvevőszék ellenőrizne, és amely az átláthatóság mellett a kampányköltségek jelentős, akár 50 százalékos csökkentéséhez is hozzájárulna.

A törvényjavaslat bemutatását követő napokban az MDF, az MSZP, az SZDSZ nyilvánosan jelezte, hogy kész megszavazni azt az Országgyűlésben. A Fidesz-KdNP a hétvégén saját törvényjavaslatot mutatott be. Mivel annak egyes pontjai választójogi és alkotmányossági kérdéseket vetnek fel, a két szervezet szerint komolyabb szakmai egyeztetést igényelnek, mint amire a jelenlegi helyzetben lehetőség van.

 

A Freedom House és a Transparency International álláspontja, hogy az általuk előkészített javaslat továbbra is lehetőséget kínál a kampányfinanszírozási rendszer átláthatóvá tételére A két civil szervezet jövőre kiemelt figyelemmel követi a pártkampányokat, és nyilvánossághoz fordul, ha finanszírozással kapcsolatos visszaéléseket tapasztal.

Alexa Noémi a Transparency International Magyarország ügyvezetője szerint bölcs és bátor döntés lett volna a parlamenti pártok részéről, ha a szakmailag egyébként nem kifogásolt civil javaslatot megszavazzák, és ezzel megszüntetik a korrupció melegágyát. Most, hogy ez nem sikerült, nem látják értelmét a további egyeztetéseknek, hanem felkészülnek a kampány szigorú monitorozására.

Sajnálatos, hogy a pártok végül úgy vágnak neki a 2010-es választásoknak, hogy a jelenleg hatályos szabályozás mellett várhatóan ismét átlépik a törvényben megszabott költési határokat, mondta Molnár Bálint. A Freedom House Europe igazgatóhelyettese szerint a várható visszaélések akár alkotmányos és legitimációs problémákat is felvethetnek majd a választások után.

párfinanszírozás Freedom House Transparency International Fidesz
Kapcsolódó cikkek