Közélet

A Vatikán is földönkívülieket keres

A vatikáni Tudományos Akadémia az asztrobiológia tárgykörében tart konferenciát, ezzel a katolikus egyház is csatlakozik a földönkívüli élet lehetőségével kapcsolatos kutatásokhoz.

A Vatikán számára érdekes kérdéseket vet fel a földöntúli élet lehetősége a teremtésről és Jézus szerepéről. A katolikus egyház most hivatalos keretek között tárgyal az asztrobiológiáról egy hamarosan kezdődő konferencia keretében – írja a Daily Telegraph.

A tudomány több alkalommal is módosításra késztette az egyházat, amely elismerte, hogy nem a Föld a világ közepe, majd – kissé megkésve – elfogadta Darwin evolúciós elméletét. José Funes jezsuita asztronómus szerint azonban a földönkívüli élet kérdése nem jelenthet törést az egyház életében. A Vatikáni Obszervatóriumban dolgozó tudós úgy véli, hogy ha más bolygókon létezik élet, azt is Isten teremtette, csakúgy, mint a különböző földi élőlényeket. "Ez nem mond ellent hitünknek, mivel nem korlátozhatjuk Isten teremtő szabadságát" – mondta Funes.

Paul Davies elméleti fizikus szerint azonban a vatikáni vezetők szándékosan kisebbítik a földönkívüli élet esetleges felfedezésének következményeit. Mint mondta, a második Genezis felfedezés óriási jelentőséggel bír majd.

A Tudományos Akadémia által rendezett konferencián az előadók a naprendszeren kívüli bolygókról, a földi élet kezdeteiről és egy a miénktől eltérő elven nyugvó ökológiai rendszer kialakulásáról értekeznek majd.

földönkívüli Vatikán katolikus Darwin
Kapcsolódó cikkek