Közélet

Az elvonások ellen tüntettek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók

A jövő évi elvonások ellen tüntettek pedagógusok és bölcsődei dolgozók Budapesten. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete demonstrációján tanárok és óvodai dolgozók arról beszéltek, hogy jövőre még jobban leterhelik őket, miközben jóval kevesebb pénz jut az oktatásra – számol be az MR1-Kossuth Rádió.

Országos szülői értekezletet tartott Budapesten a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a jövő évi elvonások ellen tiltakozva. A szónokok kifogásolták, hogy a tervek szerint 63 milliárd forinttal kevesebb pénz jutna jövőre a közoktatásra.

A tiltakozók hangsúlyozták: hét százalékkal kevesebb pénz jut majd egy gyermekre, egyharmadnyira esik vissza a tanárok tankönyvvásárlási támogatása és nőnek az osztálylétszámok – tudósít az MR1-Kossuth Rádió. Az óvodákban maximum 33, az általános iskolákban 39, a középiskolákban pedig 46 fős lehet majd egy osztály jövőre a tervek szerint.

Az oktatási tárca délelőtt közleményben reagált a tüntetésre. A tárca közölte: az alapellátáshoz szükséges alapnormatíva csak annyival csökken, amennyit a fenntartók amúgy is megspórolnak majd a járulékok csökkenésével.

Demonstráltak a bölcsődei dolgozók is, szintén a jövőre tervezett költségvetési intézkedések és a csoportlétszám emelése ellen tiltakozva. A tüntetők kifogásolták azt is, hogy kevesebb pénzért több munkát várna el tőlük a kormány. A demonstrálók egy petíciót is átadtak a tárcának. Ebben az áll, hogy a bölcsődék túlzsúfoltak, tíz gyerek helyett 18 van egy-egy csoportban, eközben pedig a bérük reálértéke négy százalékkal csökken.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a kompenzálás mellett a korkedvezményes bevezetését, valamint a családi gyermekfelügyelet visszavonását is kéri. A petíciót Veres Gábor, a minisztérium főosztályvezetője vette át, aki elmondta: a minisztérium számításai szerint egy gondozónőre öt-hat gyermek jut, azaz szerintük nem túlzsúfoltak az intézmények. De ha így is lenne, jövőre több mint 13 milliárd forintot különített el a kormány uniós forrásból bölcsődei férőhelyek bővítésére.

pedagógus tüntet elvonások bölcsőde
Kapcsolódó cikkek