Közélet

"Morvai politikai show-t csinál Strasbourgban"

A magyar EP-képviselők közül októberben az EU költségvetésének jelentéstevője, Surján László került leginkább a figyelem középpontjába. Eközben gőzerővel megindult a szakmai munka a szocialistáknál is, míg a jobbikos Morvai leginkább politikai show-t csinál Strasbourgban - áll a Policy Solutions havi EP-jelentésében.

A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet október havi elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját – felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét – vizsgálta.

Az elemzés kiemeli, hogy Surján László az EP történetében első kelet-európai képviselőként kapott lehetőséget arra, hogy jelentéstevőként az költségvetéséről szóló parlamenti jogszabályhozatalt vezesse. A válságból való kilábalás segítését célul kitűző, Surján által beterjesztett költségvetést első olvasatban már el is fogadta az Európai Parlament. Komoly politikai eredményt tud felmutatni párttársa, Gál Kinga is: elérte, hogy az EP novemberi plenáris ülésén napirendre kerüljön a szlovák nyelvtörvény vitája.

Októberben teljes gőzt vett a szakmai munka a négyfős szocialista delegációban is. Göncz Kinga parlamenti újoncként egyből két jelentéstevői megbízatást kapott, a sokáig biztos-jelöltként is emlegetett Herczog Edit pedig egyszerre kilenc különböző jogszabály-tervezeten dolgozik. Az MSZP-s delegációvezető, Tabajdi Csaba - árnyék-jelentéstevőként - pedig az EU mezőgazdasági termékeinek minőségi szabályozásával kezdett el foglalkozni.

A jobbikos Morvai Krisztinának októberben mindenről ugyanaz jutott eszébe. Rekordszámú, 13 plenáris felszólalásában – a vita témájától függetlenül - szinte minden alkalommal a 2006. októberi magyar eseményekkel szórakoztatta képviselőtársait. A három jobbikos képviselő közül jól láthatóan Balczó Zoltán viszi a komolyabb szakmai ügyeket, míg Morvai Krisztina és Szegedi Csanád csinálja a „politikai show-t”.

Bokros Lajos, az MDF képviselője két jelentésnek lesz az opponense, de emellett a magyar Országgyűlésben is igen aktív volt: 12 pontból álló konkrét gazdaságpolitikai tervet vázolt fel a hazai költségvetési vitában.

MSZP Herczog Morvai Surján Európai Parlament Jobbik Fidesz Gönz Kinga EP
Kapcsolódó cikkek