Közélet

"Akadnak pénzosztónak nevezett posztok"

Dúl a nyilatkozatháború, vajon az új magyar biztosnak jutott portfólió az Európai Bizottságban – foglalkoztatás és szociálpolitika – fajsúlyos-e, vagy komolytalan. Igazságot tenni azért nem könnyű, mert attól is függ a válasz, hogy ki miben méri a fontosságot. A biztosi „tárcák” között tagadhatatlanul akadnak nehézsúlyúak: azok a területek, ahol az alapszerződés kiterjedt közösségi hatáskört adott át a közösségi intézményeknek, mindenekelőtt az Európai Bizottságnak – írja a Világgazdaságban Fóris György, a BruxInfo EU-szakértője.

Ilyen a versenyszabályozás, nem kis részt a belső piaci szabályozás, a külkereskedelem. Aztán akadnak a – jóllehet, tévesen – „pénzosztónak” nevezett posztok, mint az agrárpolitika, regionális politika, költségvetés. Tévesen, mert a pénzek elosztásáról nem az ezeket felügyelő biztosok döntenek, hanem 7 – a jövőben talán már csak 5 – évenként egyszer a pénzügyminiszterek, valamint az állam- és kormányfők. Ilyenkor többnyire a pénzfelhasználási szabályok sarokköveiről is megállapodnak.

És végül vannak a politikailag fontos posztok. Ennek kritériuma folyton változik. Még leginkább a gazdaságpolitikai-pénzügyi biztos esetében tekinthető állandónak a figyelem, köszönhetően a rendszeres gazdasági értékelések és előrejelzések egymásutánjának, valamint a monetáris unió alapkritériumainak megsértése esetén a szankciók javasolásának. De ennél több aztán nincs is „Brüsszel” kezében: a makrogazdasági hatáskörök nagy része – fiskális politika, adópolitika – a tagállamoknál maradt, avagy (az eurózóna tagjai esetében a monetáris politika) a bizottságtól is független, frankfurti Európai Központi Bankhoz került.

Egyebekben a „fontosságot” az aktuálpolitikai helyzet határozza meg. Öt éve még nem számított fontosnak az energia, mára már talán az egyik legfontosabb. Vele kézen fogva a klímavédelmi portfólió is. És el kell ismerni, hogy a gazdasági válság közepette ilyen politikailag exponált terület napjainkban a foglalkoztatás és a szociálpolitika is. Pedig a tagállamok itt is féltékenyen őrzik nemzeti jogosítványaikat – alig van szankcionálható közösségi joganyag –, pénzosztás is alig akad.

De közben az Európai Parlamenttől a szakszervezeteken át a civilszervezetekig mindenki „Brüsszeltől” követel hatékony fellépést a válság nyomán meglóduló visszaszorítására, az „európai szociális modell” megőrzésére. Évente egyszer – néha informálisan többször is – részben e kérdéskörnek szentelt csúcstalálkozót is tartanak. Exponált téma, amelyben a magyar biztosnak – ha megkapja – rengeteg megszólalási, javaslattételi lehetősége lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Fóris versenyszabályozás monetáris unió szankció BruxInfo EU-biztos regionális politika agrárpolitika
Kapcsolódó cikkek