Közélet

Hány centi hó kell, hogy elkezdjék a takarítást?

A meteorológiai előrejelzések további havazást jósolnak országszerte a mai napra. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hadrendbe állította teljes gépparkját, a hóeltakarításra felkészített járművek az utakon vannak.

A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról, és csak téli közlekedésre alkalmas gépkocsikkal induljanak el. A társaság szigorú ütemterv alapján dolgozik, de 6–24 órán belül mindenhonnan eltakarítja a havat.

A november óta téli útüzemeltetési rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 77 üzemmérnökségén 3000 dolgozó több száz géppel végzi az utak síkosságmentesítését. A reggeli órákban az ország mintegy kétharmadán havazik: intenzív havazás van Somogy megyében. Vas, Heves és Hajdú-Bihar megyében, valamint Tapolca, Paks, Pécs, Makó és a Velencei-tó közelében szállingózik vagy esik a hó. A társaság már korábban készenlétbe helyezte 538 eszközhordozóját, amelyre hóekét, sószórót vagy hómaró adaptereket is rögzíteni lehet. Ezen kívül 130 rakodógép, 49 hómaró és 59 saját grédert tud hadrendbe állítani a közútkezelő. Ha ez nem lenne elég, a társaság szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli.

Az eltakarítást csak akkor tudjuk megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert – mondta el Molnár István, a társaság üzemeltetési igazgatója. – Addig a társaság alásózást végez, hogy megakadályozza a forgalom által letaposott hó lefagyását. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6–24 órán belül, a mellékúthálózatról is letakarítjuk a havat. – nyilatkozott Molnár István.

A közlekedők friss információkat kaphatnak a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a regionális ügyeletek elérhetőségein is, amit a www.kozut.hu internetes oldalon találnak meg. Indulás előtt mindenképp tájékozódjanak a weboldalon, ahol naponta hatszor frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is közölnek. A biztonságos téli közlekedésben az útviszonyok mellett ugyanakkor jelentős szerepet játszik a gépkocsik műszaki állapota és az autósok vezetési gyakorlata is – tájékoztat a Magyar Közút

síkosságmentesítés havazás menetidő Útinform magyar Közút
Kapcsolódó cikkek