Közélet

Kína a hibás a klímacsúcs kudarcáért?

A koppenhágai klímakonferencia jogerős megállapodás nélkül ért véget december 19-én, amiért sokan Kínát vonnák felelősségre – írja a kitekinto.hu

 A népköztársaság két okból emelkedik ki a klímaváltozás tekintetében: egyrészt szén-dioxid kibocsátása a világon a legnagyobb - 2007-ben a világ összes emissziójának a 20,7 százalékáért volt felelős -, másrészt szerepéről megfeledkezve kimondottan óvatos álláspontra helyezkedett a klímacsúcson - írja a lap.

Először is visszautasította, hogy a globális felmelegedésre vonatkozó terveit nemzetközi megfigyelés alá helyezzék - ami talán nem is meglepő egy szuverén államtól -, aztán azt is ellenezte, hogy mindenkire kötelező érvényű megállapodás szülessen. A legélesebb kritika Angliából érkezett: Ed Miliband, klímaváltozásért felelős titkár Kínát vádolta a megállapodás meghiúsulásáért. Kína azonban visszautasította a gyanúsítgatást.

India környezetvédelmi minisztere Jairam Ramesh bevallotta, hogy együtt dolgoztak Kínával és más fejlődő országokkal azon, hogy biztosítsák, ne szülessen kötelező érvényű célokat megfogalmazó egyezség. Hozzátette, India, Kína, Dél-Afrika és Brazília erős hatalmakká emelkedtek és a "csoport" megvédte a jogait hogy tovább haladhasson a gazdasági fejlődés útján. Kína ráadásul nem csak biztosította, hogy ne szülessen jogerős megállapodás, de azt is elintézte, hogy a konferencia után Barack Obama amerikai elnököt vádolják a bukásért.

"Kína stratégiája nemesen egyszerű volt: két hétig blokkolta a nyílt tárgyalásokat és biztosította, hogy a zárt ajtók azt az érzetet keltsék, hogy a nyugat rontott el megint mindent." - állítja Mark Lynas, brit környezetvédő, aki a Maldív-szigetek elnökének tanácsadójaként volt jelen a konferencián.

Obama hibás Klímacsúcs koppehága India
Kapcsolódó cikkek