Közélet

Pécs, Európa Kulturális Fővárosa: Mi történik most?

Hivatalosan is kezdetét veszi a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program. Az érdeklődőknek 350 kulturális programot kínálnak Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) évad mai hivatalos nyitóeseményének első programjaként a Nyugati Pályaudvarról délben elindult Pécsre a MÁV Nosztalgia Kft. Élményvonata.

Az indulás előtt a Nyugati Pályaudvar Királyi Várótermében tartott sajtótájékoztatón Szendrey András, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az évad során több alkalommal is indítanak majd Élményvonatot a baranyai megyeszékhelyre az évad jelentősebb programjai alkalmából.

Pécs város megbízottja, Antonio de Blasio elmondta: a kulturális év egyre elfogadottabbá válik, mind többen bíznak a sikerében, ezt bizonyítja, hogy folyamatosan nő azon cégek, szervezetek száma, amelyek együttműködnének a szervezőkkel, és amelyek "rákapcsolódnának" az eseményre. Az ünnepi szerelvény délután három óra magasságában érkezik Pécsre, ahol a város vezetői ünnepélyes keretek között, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program év tiszteletére Sopiane névre keresztelik az első kocsiját.

Mint azt Szendrey András elmondta: a MÁV Nosztalgia Kft. a megnyitó rendezvény alkalmából indított Élményvonattal szeretne hozzájárulni a kulturális évad népszerűsítéséhez, folytatva azt hagyományt, hogy szoros együttműködést alakítanak ki a jelentősebb kulturális és turisztikai vonzerővel rendelkező magyarországi és külföldi városokkal. A tervek szerint a vasút szerelmesei ugyanezzel a vonattal utazhatnak majd a velencei karneválra februárban, a békéscsabai kolbászfesztiválra, Gyulára és természetesen Pécsre is.

A hivatalosan ma elinduló EKF programsorozatra a magántőkével együtt mintegy 50 milliárd forintot költenek, ez az összeg magába foglalja a nagyprojektek, a programok, a marketing és a szállodafejlesztések és útfelújítások költségét is. A szervező EKF menedzsment központ egész évben mintegy egymillió látogatóval számol, akiknek várhatóan 20-30 százaléka lesz külföldi, ők főként a partnervárosokból, osztrák, német és horvát területekről érkeznek majd.

Az érdeklődőknek 350 kulturális programot kínálnak Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki.

Mit mondott Bajnai Gordon miniszterelnök? Lapozzon!

Mától egészen az év végéig két fővárosa van Magyarországnak, Budapest és Pécs" - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök, az évad megnyitóünnepsége előtt délután Pécsett megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint az EKF egyszerre lehetőség és felelősség is. Lehetőség, hiszen Pécs felkerülhet általa Európa kulturális térképére, de gazdasági, fejlesztési értelemben is kitörési pont lehet. Felelősség pedig azért, mert az ide érkező külföldi látogatók Pécs, és a programok alapján ítélhetik meg hazánkat. Véleménye szerint a kormány 2005-ben felelős döntést hozott, amikor Pécsett jelölte a magyarországi EKF-nek, és egyben megköszönte a helyieknek, hogy eltűrik a beruházás okozta kellemetlenségeket. A miniszterelnök megköszönte Páva Zsolt munkáját, és egyben megemlékezett a két korábbi polgármesterről is, Toller Lászlóról és Tasnádi Péterről akik már nem lehetnek jelen a megnyitón. Bajnai szerint Pécs példát mutat az egész országnak, hogy a nagyon fontos dolgokban a magyarok össze tudnak fogni.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere is az összefogást méltatta, megköszönte a miniszterelnök, valamint Hiller István kulturális miniszter, és a szervezők munkáját. A polgármester egy ajándék festményt is átnyújtott a miniszterelnöknek. Páva elmondta: nehéz időszakon vannak túl, rengeteg problémával szembesültek, de Pécs felkészült az eseményre, és több mint 450 programmal várja idén az érdeklődőket. A programokra egyébként összesen 1,85 milliárd forintot költenek a szervezők.

Az EKF alkalmából a Magyar Posta Zrt. egyedi, 25 darabos bélyegsorozatot bocsátott ki, amelyet Szűts Ildikó, a társaság vezérigazgatója, és Páva Zsolt polgármester mutattak be. az új bélyegek első forgalomba bocsátása is a sajtótájékoztatón történt, méghozzá stílszerűen: a pécsi EKF programfüzetét bélyegezte fel vele Szűts Ildikó és Páva Zsolt, hogy azt elküldjék a két másik kulturális fővárosba, a németországi Essenbe, valkamint a török Isztambulba.

Képgaléria az eseményről

Annak ellenére, hogy az ünnepséget a Magyar Televízió élőben közvetítette, becslések szerint tízezer ember gyűlt össze a helyszínen, a Széchenyi téren, valamint a környező utcákban, hogy a személyesen legyenek tanúi a történelmi eseménynek.

 

Európa kulturális fővárosa pécsi programok Pécs
Kapcsolódó cikkek