Közélet

Bajnai: Orbán és Mesterházy is demokraták!

Bajnai Gordon napirend előtt összegezte a kormány tevékenységét.

Bajnai Gordon kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődött az Országgyűlés 2006-2010-es ciklusának utolsó ülésnapja. Ma még megdolgoznak a képviselők a pénzükért: 34 napirendi pont szerepel a programban, köztük interpellációk, azonnali kérdések és válaszok, továbbá határozathozatalok.

A beszédet itt videón is megtekintheti!

Évértékelőnek is beillett Bajnai Gordon napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben, ugyanis tizenegy éves hagyományt megszakítva a regnáló kormány feje nem tartott ilyet, azzal az indokkal, hogy nem tud előremutató, tervekről beszámoló beszédet tartani.

Magyarország állva maradt, kezeltük a válságot, utat nyitottunk a fellendülésnek - amikor tíz hónapja miniszterelnöknek jelöltek, azt kívántam, hogy ezzel összegezhessem a történteket - kezdte beszédét Bajnai Gordon. A miniszterelnök megköszönte Magyarország erőfeszítéseit, amelyek segítségével átvészelték a válságot.

A következő parlamentnek nem leszek tagja, csak számot adok a kormány tevékenységéről - emelte ki Bajnai. A kormányzás egyik pillére az azonnali válságkezelés volt, amelynek egyik legmérhetőbb hatása a forint árfolyamának stabilizálódása volt. Csökkentek a devizahitelek törlesztőrészletei és megmenekült százezer állás. Ugyanennyi családnak nyújtott segítséget a krízis alap és ugyanennyien találtak vissza a munka világába az Út a munkához program keretében.

1200 milliárdot takarított meg az ország a költségvetési kiigazításoknak köszönhetően, az államadósság már idén is kisebb lesz, mint az eurózóna átlaga. Ki gondolta volna, hogy Magyarország az EU ötödik legalacsonyabb költségvetési hiányát tudhatja magáénak?

A bizalom olyan, mint a levegő, eltűnése fuldokláshoz vezet. A bizalom helyreállt, Magyarországban újra bíznak külföldön, ez teszi lehetővé a rekord alacsony alapkamatot és a magyar államkötvények túljegyzését.

A növekedés beindítása szintén a kormány feladatai között szerepelt. A tíz éve halogatott átalakítások gyors meglépése biztosította a növekedés feltételeit. A miniszterelnök a nyugdíj-, az adó- és a szociális rendszer átalakítását hozta fel példaként. 400 milliárd forint maradt a magyar vállalkozásoknál, négy év alatt 2 000 milliárd forintnyi többletforrás keletkezik a gazdaságban, ezt pedig  - talán először - nem elosztani, hanem befektetni kellene. Csökkenteni kell az adósságot és javítani a közszolgáltatásokat, emellett javítani kell a versenyképességet. Bajnai ezért további adcsökkentést javasol a következő kormánynak.

Cikkünk folytatódik!

Lapozzon!

A 2000 milliárd forint jelentette lehetőség akkor valósul meg, ha Magyarország ismét a helyes célokat követi, ahogyan az ma történik. A miniszterelnök leszögezte: ezt mindenki elismeri ma, aki nem indul a választásokon, legyen az külföldi vagy hazai elemző.

Görögország drámája kései megerősítése annak, hogy Magyarországnak a gyors cselekvést kellett választania az előrehozott választások helyett. Az MSZP és az SZDSZ az ország hosszú távú érdekeit saját érdekei elé helyezték, ezért köszönet jár.

Az egy éve kényszerből elfogadott változás visszatérítette az országot a józan ész útjára, a lehetőséget bűn lenne eltékozolni. A választás fordulópont: vállalják-e a jövőben a felelősség kellemetlenségét a kormányzók? Ha igen, akkor Magyarország végleg lehorgonyoz nyugaton. Ha nem, ismét lesz egy miniszterelnök, akinek azt kell mondania: fájni fog. Arra kell felkészítenünk az országot, hogy a következő tíz év rosszabb körülényeket teremt, mint a válság előtti évtized. Élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért.

Azoknak, akik folytatják politikusi pályafutásukat, három célt javasol Bajnai Gordon. Ezek: a magyar euró 2014-es bevezetése. A közös európai valutát nem előbb, de nem is később kell bevezetni, az euró a stabilitás záloga. A magyar euró fedezete a húzd meg, ereszd meg politika befejezése. További cél a foglalkoztatás bővítése és annak elérése, hogy többen, kevesebb adót fizessenek. A harmadik cél a gyors folytatása. 2010 és 2014 között elérhető az éves mintegy 4 százalékos növekedés a jelenlegi politika folytatásával. Meg kell újítanunk a szociális ellátórendszert és az oktatást. Előbbihez az egy mindenkiért, mindenki egyért elv bevezetésére van szükség.

A minőségi oktatás a legfontosabb állami eszköz a társadalmi mobilizáláshoz. A következő évtized egyik legfontosabb feladata a romák integrációja. Ez a kifejezés a társadalmi befogadást kell hogy takarja, a romákat sokkal jobban be kell vonni az oktatásba, a munkába és ezáltal az adófizetésbe is. Szolidaritásért felelősséget lehet várni cserébe. Sikeres cigány kisebbség nélkül nincs sikeres többségi társadalom - szögezte le Bajnai Gordon.

A rendszerváltás óta jelentősen csökkent az energia: kevés a közös cél, gyenge a közös akart, mert az életünket "korábban nem látott mértékben zabálja fel a politik". Kinek érdeke Magyarország kettéválása és az utcai erőszak terjedése? - tette fel a kérdést. A most adódó lehetőséget a demokratikus intézmények megerősítésére kell felhasználni és már most biztosítékot kell adni arra, hogy az alkotmány esetleges módosítását nem motiválhatja pillanatnyi politikai érdek. A Magyar Nemzeti Bank Függetlensége szintén kulcsfontosságú, csakúgy, mint a független igazságszolgáltatási rendszer. Minden közéleti személységnek tisztelnie kell ezeket az intézményeket, mert mindegyik a köztársaság polgáraitól kapja felhatalmazását.

Ma általános a kiábrándultság a politika terén. Ezért kellene megállapodásra jutni a pártfinanszírozásról, a bizalom visszaszerzése itt kezdődik, becsületesebb politikára van szüksége Magyarországnak.

A köztársaság alkalmazottjaként szeretnék most szólni - fogalmazott Bajnai Gordon. A politikai vetélkedés gyakran hidegháborúvá vált. "A fideszes azt hiszi, hogy az MSZP-s komcsi, az MSZP-s pedig azt, hogy a fideszes náci" - tette fel a kérdést. A fanatikus szembeszállásból egy szörny született, amely az ajtó előtt áll és dörömböl, hogy eresszük be. Mára párttá vált és kijutott az Európai Parlamentbe. A Jobbikról beszélek, amelynek reális programja nincs, csak bűnbakjai vannak - szögezte le. A szélsőjobb megoldást hazudik minden elcsigázott embernek és tönkreteszi a hazánkat. Az általa felvetett problémák valósak, de megoldás helyett azokat csak tovább növelik.

Eddig erről csak azért beszéltek a pártok, hogy egymást vádolhassák vele. A Fidesz és az MSZP egyaránt demokraták gyülekezete. A Jobbik vezetői pedig nem azok. A két nagy párt küzdelme nem okozhatja a demokráció hanyatlását, nem lehet a Jobbik a nevető harmadik. Ezért a szélsőjobbal szemben össze kell fognia a két nagypártnak. Demokrata és hazafi Orbán Viktor és Mesterházi Attila is - ez közös nevező és elég ahhoz, hogy Magyarország legyőzze a szélsőjobbot.

Nem akartam megváltóként feltünni, rajongókat gyűjteni és korszakot csinálni. Hiszek a békés, modern, európai Magyarországot akaró polgárok álmaiban. Egy nagyon nehéz év után ma több a hitem, mint korábban - szögezte le Bajnai Gordon.


[enews_gallery id='283260']

Bajnai napirend előtti Parlament
Kapcsolódó cikkek