Közélet

Megfejtették az öregedés titkát

Hatékonyabb gyógyszereket fejleszthetnek ki a cukorbetegség, különböző szívbetegségek és más időskori egészségügyi problémák kezelésére egy brit tudományos felfedezésnek köszönhetően.

A Newcastle-i egyetem tudóscsoportja német kutatókkal együttműködésben végrehajtott projektjében számítógépes szimulációk, valamint sejtkultúrákkal és génkezelt egerekkel végzett kísérletek segítségével próbálta megérteni az emberi test öregedésének folyamatát.

A Molecular Systems Biology című szaklapban publikált kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy amikor egy sejt a benne lévő DNS elöregedését, azaz az életkorral összefüggő súlyos károsodását tapasztalja, akkor speciális belső jelzéseket bocsát ki a benne lévő energiaközpontok (mitochondria) számára.

Ezek a jelzések oda vezetnek, hogy a sejt megsemmisíti magát vagy megszűnik osztódni, nehogy a sérült DNS rákos folyamatot indítson el.

A kutatást végző angol intézet igazgatója, Tom Kirkwood a Financial Timesnak elmondta: a folyamat megértésének köszönhetően sikeresebben vehetik fel a harcot az időskori betegségek ellen - anélkül, hogy például rák vagy más kellemetlen következmények kialakulásával kellene számolni. Attól azonban óvott, hogy bárki is az "örök élet" elixírének felfedezésében bízzon rövid távon.

öregedés tudományos áttörés genetika
Kapcsolódó cikkek