Közélet

A magyar nyelvű oktatást emelte ki Sólyom a Vajdaságban

Sólyom László a Vajdaságban: fontos, hogy kifejezetten a magyar iskolák számára készüljenek tankönyvek

A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László államfő szombaton a szerbiai Nagybecskereken, vajdasági látogatásának második napján. A köztársasági elnök kiemelte, hogy a vajdasági magyaroknak az államigazgatásban is arányuknak megfelelő számban kellene helyet kapniuk - tudósított az államfői látogatásról az Inforádió.

Sajnálatos tény, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a szerbiai magyarság arányának, ezen mindenképpen javítani kell - mondta a köztársasági elnök háromnapos vajdasági látogatásának második napján Nagybecskereken. Sólyom László kiemelte, hogy bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is, szükség van magyar nyelvű óvodákra, ebben pedig az egyháznak is nagy szerepe lehet.

"Az Apáczai Csere János kollégiumban magyar fiatalok tudnak lakni, viszonylag olcsón tudnak ott lakni és tanulni, ezért rendkívül fontos kollégiumokat fenntartani. A továbbtanulás szempontjából nagyon fontos a magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátása. Méghozzá nemcsak úgy, hogy a szerb tankönyveket fordítják magyarra, ebben sokszor nagy késések vannak, fontos, hogy kifejezetten a magyar iskolák számára készüljenek tankönyvek."

oktatás vajdaság Sólyom László
Kapcsolódó cikkek