Közélet

E heti korrupció - Posta székház, BKV, BA, oktatási tárca

Ez a hét is mozgalmas volt a korrupció jegyében. Nyomozást rendeltek el a posta székház ügyében, újabb fiktív szerződések a BKV-nál, kiépült kenőpénzes rendszer a Ferihegyen.

Különösen jelentős, több mint 500 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt elrendelték a nyomozást a Magyar Posta régi székházának értékesítése ügyében a fideszes Balsai István honatya feljelentése alapján – közölte tegnap a Fővárosi Főügyészség. A Fidesz még február 18-án tett feljelentést a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta székházainak ügyében.

Egyrészt az egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt, másrészt a posta új, XIII. kerületi székházának bérletével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt.  Másnap a vagyonkezelő azt közölte, hogy nem érte gazdasági hátrány a Magyar Postát a székházeladásnál, sőt összességében nyereség keletkezett. Balsai szerint azonban az eladásnál olyan vagyonvesztés történt, amelyet csak szándékosan lehetett elkövetni, és amely megalapozza a hűtlen kezelés gyanúját. Szerinte Buda egyik legdrágább helyén fekvő épületet négyzetméterenként alig 200 ezer forintért „pocsékolta el” a tulajdonjogot gyakorló vagyonkezelő, illetve a posta akkori vezetése.

A bérbevétellel kapcsolatban Balsai azt mondta, hogy a 10 éves időtartamra szóló bérleti díj összesen mintegy 10 milliárd forint, holott a hitelképes, nyereséges posta saját tulajdonú székházát is rendbe tudta volna hozni, vagy egy új székházat is fel tudott volna építeni, ehelyett eladósította az adófizetőket.

A Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő, a Wing Zrt. azt közölte, hogy közel másfél milliárd forint nyereséggel adta el a Krisztina körúti székházát. A cég szerint Balsai hibásan számolta a négyzetméterárat, és ha a magyar állam nem ért egyet az eladással, akkor a korábbi áron felajánlják visszavásárlásra az épületet.

Deutsch Tamás tegnap bejelentette, hogy az új polgári kormány nyilvánosságra fogja hozni az elmúlt hat évben az európai uniós források magyarországi felhasználásában tapasztalt valamennyi csalásra és korrupciós ügyre vonatkozó adatot. A fideszes EP-képviselő az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának kihelyezett budapesti vezetőségi ülésén elmondta,  az elmúlt években eredménytelen volt Magyarországon az uniós források felhasználása, mert az erre hivatott intézményrendszer centralizált, bürokratikus és a végletekig átpolitizált volt.
A Fidesz egy harmadik korrupciós ügyben is lépett tegnap, a párt a legfőbb Ügyészséghez fordulva azt kérte, vizsgálják meg, hogy történt-e bűncselekmény Boruzs András, az SZDSZ fővárosi elnökének BKV-nál történő foglalkoztatásakor.

Egy nyilvánosságra került könyvvizsgálói jelentés szerint Boruzs az előzetesben lévő Szalainé Szilágyi Eleonóra humán igazgatónak adhatott volna HR-tanácsokat, ha dolgozott volna. A BKV vizsgálóbizottság március 17-én hallgatják meg Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest. Az ügyben érintett Fuzik Zsolt, Zelenák Tibor és Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását tegnap három hónappal meghosszabbították.

A Népszabadság szerint a Budapest Airportnál 2005-2006 óta működhetett az a korrupciós rendszer, amit – 12 millió forintos BKV-s kenőpénzzel elkapott – Sziebert György és Rényi-Vámos Krisztina jogi igazgatók építettek ki. Nem csak a milliós kenőpénzekre hajtottak, hanem kétszázezer forintos üzleteket is kötöttek. Rendszerint túlszámlázott szerződéseket kötöttek visszafizetés fejében.

Vádemelés az oktatási tárcánál

Vesztegetés miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetője ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt.

Borovszky Tímea a vád szerint egy támogatott alapítványtól azt kérte 2008-ban, hogy titokban utaljon át 600 ezer forintot egy munkatársának. K. A.-nak így akarták kiegyenlíteni azt a havi 50 ezer forintot, melytől Borovszky azért esett el, mert a Hiller István miniszter nem fogadta el a vádlott havi 350 ezres megbízási díjra irányuló javaslatát.

Borovszky Tímea a vád szerint egy támogatott alapítványtól azt kérte 2008-ban, hogy titokban utaljon át 600 ezer forintot egy munkatársának. K. A.-nak így akarták kiegyenlíteni azt a havi 50 ezer forintot, melytől Borovszky azért esett el, mert a Hiller István miniszter nem fogadta el a vádlott havi 350 ezres megbízási díjra irányuló javaslatát. -->

hűtlen kezelés SZDSZ BKV Deutsch posta Wing Zrt Fidesz Budapest Airport korrupció
Kapcsolódó cikkek