Közélet

Politikai nyelvezet, 2010: hazug, hazaáruló, tolvaj, Lop/Stop

Kálmán László nyelvész 2007-ben írta be nevét a belpolitikába, amikor saját referendum-kérdéseit benyújtva az OVB-hez, belekavart a Fidesz népszavazási kezdeményezésébe. A STOP ezúttal a mostani kampány apropójából kérdezte a professzort a politikai közbeszéd eldurvulásáról.

Kálmán László nyelvész a mostani kampányban nem tapasztalja a 4 és 8 évvel ezelőtti vehemenciát. Számára egyformán semmitmondók a plakátokon és tévéműsorokban látható jórészt ismeretlen politikusarcok, de a jelszavak, szlogenek szintjén sem lát lényeges különbséget az egyes pártok megnyilvánulásai között.

Ugyanakkor nagyjából a 2002-es választások idejére datálja az egyre agresszívabbá váló közbeszéd kezdetét, nevezetesen arra az időszakra, amikor az akkor hatalomból távozó Fidesz-vezér komoly lépéseket tett az ország lakosságának megosztására, például a "ki visel és ki nem visel kokárdát" akciójával.

A hazug, hazaáruló, tolvaj kifejezések az elmúlt ciklusban váltak naponta használatossá, elsősorban az ellenzéki oldal jóvoltából, bár a nyelvész emlékeztetett az SZDSZ 4 évvel ezelőtti Lop/Stop-kampányára, vagyis hogy a liberálisok is kivették részüket a riválisokat lejárató verbális hadviselésből.

Kálmán professzor nem ért egyet azokkal, akik az agresszív politikai beszédstílus kialakulásában egyenlőségjelet tesznek a két politikai oldal közé. Véleménye szerint az egyre terebélyesebb jobboldali sajtóban fokozatosan durvult a hangvétel olyanná, amilyen addig csak a MIÉP orgánumának számító Magyar Fórumban volt olvasható.

Kálmán László MIÉP tolvaj politikai kommunikáció
Kapcsolódó cikkek