Közélet

A tanulók még az átlagosnál is előítéletesebbek

Fokozottan előítéletesek a középiskolások és a felsőoktatásban tanuló hallgatók a teljes lakosság átlagához képest – állapítják meg a hazai értékszociológiai kutatások.

„Együttélés a jelenben és a jövőben – A roma integráció kérdései az oktatásban” címmel rendezett konferenciát 2010. április 27-én a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Üzleti Szakoktató és Pedagógiai Intézete.

Sajnos a hazai felmérések, kutatások azt mutatják, hogy az előítéletesség – a lakosság átlagához képest is – fokozottan súlyos kérdés a középiskolások, illetve a felsőoktatásban tanuló diákok körében, magyarázta Farkas Julianna, a BGF KVIK főiskolai tanára, a konferencia szervezője az eseményt megelőző sajtóbeszélgetésen.

Ma Magyarországon csakneml 700 ezer ember él tartós mélyszegénységben, akiknek „mindössze” 30 százaléka roma. Ezek a romák pedig körülbelül 40 százalékát jelentik a teljes roma társadalomnak. Ez azt jelenti, hogy a romák ebben a közegben az össztársadalmi arányukhoz képest körülbelül négyszeresen-ötszörösen felülreprezentáltak, de a szakértők szerint ez nem pusztán romaprobléma – véli Horn Miklós, a BGF KVIK dékáni tanácsadója

Horn Miklós szerint igazi, hosszútávú, össztársadalmi megoldást kizárólag az jelenthet, ha a felnövő generációk már egy új, strukturálisan átalakított oktatási rendszerben tanulnak, melyben valós, az életben jól hasznosítható ismeretekhez, szakképzettséghez jutnak. A szakértő szerint roma rendőrökre, pedagógusokra, újságírókra és orvosokra van szükségünk.

diszkrimináció bgf roma integráció
Kapcsolódó cikkek