Közélet

Hatalmas vulkán Németországban: bármikor kitörhet - Fotó

A németországi Rheinland - Pfalz területén, az Eifel hegység alatt óriási vulkánt tartanak számon. A geológiai kolosszus kráterének átmérője 1, 5 kilométer volt, ami azt jelenti, hogy az eddig ismert legnagyobb vulkán működött ott az egész világon! A Focus című német hetilap online változata szerint az ottani földalatti vulkánok némelyike a mai napig aktív, sőt, a talaj évente egy-két milliméterrel emelkedik ezen a vidéken.

Az úgynevezett „komplex – tűzhányó” 600 ezer éves, és egyáltalán nem kizárt, hogy ismét aktívvá válik.Az Eifel hegység felszíne alatt a mai napig aktív vulkáni tevékenység folyik, a tudomány mai állása szerint az utolsó vulkánkitörés körülbelül 8300 éve lehetett. A vulkáni tevékenységből származó egyes lávagolyókat Daun és Gerolstein települések között találtak meg - számol be a Világtudomány.

Az újabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a golyók összetartoznak, és egy kráterformájú mélyedés szélén találhatók. A lávagolyók a felszínre törő magma által keletkeznek, a legnagyobb távolság közöttük 1, 8 kilométer, ami azt mutatja, hogy a kráter átmérője feltehetőleg 1, 5 kilométeres volt.  A föld mozgásban van az Eifel vidéken, mindenekelőtt a Laacher tó és Koblenz között érzékelhető kisebb földrengések.

A szakértők szerint a rengéseket az váltja ki, hogy a mintegy 50 kilométeres mélységben felgyülemlő magma felhevíti a talajvizet, és ez okozza a vibrációt. A Laacher tó körül a talaj hőmérséklete egy kilométeres mélységben 60 – 70 Celsius fok, ami szokatlanul magas érték.


Thomas Walter, a potsdami Földtani Központ munkatársa úgy véli, nem az a kérdés, hogy kitör-e az Eifel hegységben lévő vulkán, hanem az, hogy mikor?

A fotó itt látható

Az izlandi vulkán okozta káoszról, ferihegyi információról itt olvashat

 

német vulkán Földtani Központ
Kapcsolódó cikkek