Közélet

Kincskeresés az Aggteleki Nemzeti Parkban

EU-támogatással válnak látogathatóvá különleges barlangok, de jól járnak a denevérek is Észak-Magyarországon. Az összesen 269 millió forintos, több lépcsős beruházás révén többek között az Esztramos volt vasércbányában található barlangok válnak biztonsággal bejárhatóvá.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) keretében az Aggteleki Nemzeti Parkban (ANP) megvalósuló fejlesztés fő célja az élettelen természeti értékek (barlangok, földtani alapszelvények, földtani természetvédelmi értéket képviselő bányák) és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzése, rehabilitációja.

 

Az Esztramos volt vasércbányában több, a világörökség részét képező barlang található. Itt a természet fokozott védelmét és számos földtani alapszelvény rekonstrukcióját támogatja az EU. Egyidejűleg a projekt keretében sor kerül a mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítésére és járatrendszerének biztosítására is.

 

Mint Gruber Péter, az ANP szakértő munkatársa elmondta,  a nemzeti parkok hármas feladatot látnak el. Ezek: a megőrzés, a kutatás és a bemutatás. Hozzájuk turistáktól kezdve kutatókon át a diákokig sokan látogatnak el. Még inkább érdemes lesz úticélnak választani ezt a különleges vidéket, ha megvalósul a rekonstrukció és fejlesztés. A turisták több, addig megközelíthetetlen barlangokat kereshetnek fel. A földtudomány hazai és külföldi szakemberei számára  nemzetközi és országos jelentőségű védett alapszelvények válnak tanulmányozhatóvá. S ugyanígy, különleges szakmai kihívásokban lehet része a denevérkutatóknak is Mádon. 

 

A projekt elemei és helyszínei

1. Az Esztramos volt tornaszentandrási vasércbányában található barlangokhoz vezető bányavágatok stabilizálása. Az éppen aktuális karsztvíz szintjétől függően, itt több szinten is találhatók jelentős méretű, egyedi, különleges, és bejárható barlangok (Esztramos Felső-táró 2. sz. ürege, Esztramos Földvári Aladár barlang, Rákóczi 1. sz. barlang és a Rákóczi 2.sz. barlang), valamint a bányaműveletek során omladékkal elfedett barlangi üreg.

 

2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása. A Borsod-Abaúj- Zemplén megye területén, Mád község külterületén elhelyezkedő bányában a bezárást követően európai viszonylatban is egyedülálló denevérfajok hatalmas mennyisége telepedett meg a járatrendszerben, üregekben. A viselkedésük tanulmányozása és kutatása érdekében szakemberek rendszeresen látogatják élőhelyüket.

 

3. Az ország különleges barlangjai közé tartozó, a világörökség részét képező Földvári-barlang természetvédelmi célú kiépítésének rekonstrukciója. Az ország legkülönlegesebb barlangjai közé tartozik. A természetvédelmi célú átépítés részben balesetveszély elhárítást is szolgál, amellett, hogy denevérbarát átjárható környezetet biztosít az itt megtelepült védett fajoknak.

 

4. A világörökség részét képező, különleges ásvány és formagazdagságú Rejtek-zsomboly természetvédelmi célú kiépítésének rekonstrukciója.

 

5. Nemzetközi és országos jelentőségű, védett földtani alapszelvények rekonstrukciója. A projekt keretén belül számos nemzetközi és országos jelentőségű védett alapszelvény rekonstrukciója valósul meg.

 

6. A világörökség részét képező Rákóczi 2. sz. barlang természetvédelmi célú kiépítése.

KEOP Aggtelek ÚMFT EU-pénzek
Kapcsolódó cikkek