Közélet

László Csaba: az új kormánynak azonnal meg kell állapodnia majd az IMF-fel

A Medgyessy-kormány volt pénzügyminisztere szerint az új kormányzati struktúra kialakítása után a legsürgetőbb feladat, hogy felmérjék a hiányt és meg kell állapodni a Nemzetközi Valutaalappal, hogy a piacok megnyugodjanak. László Csaba a Klubrádió reggeli Gyors című műsorában beszélt erről.

A KPMG adópartnere úgy véli, hogy nagyobb mozgásteret kér az IMF-től az új kormány a költségvetési oldalon, cserébe bevállalhatna az ország olyan lépéseket, amelyeket amúgy IMF is szorgalmaz, mint például a közigazgatási reform.

A Klubrádió reggeli műsorában a szakértő arról is beszélt, hogy szkeptikus a csúcsminisztériumokkal kapcsolatban. Szerinte így is túlterheltek a miniszterek, és egy ponton túl kétséges, hogy valós politikát lehet úgy csinálni, ha egyszerre sok felé kell szakadnia.

Másrészt megemlítette, hogy például a pénzügyminiszternek havonta egyszer-kétszer mennie kell Brüsszelbe, ám, ha több nagy területért felelős, akkor sokkal több időt kell ott töltenie, ami kockázatos lehet a munkamenet szempontjából, főként annak fényében, hogy 2011 első fél évében Magyarország lesz az EU soros elnöke.

Az adóváltoztatásokkal kapcsolatban azt mondta, a szakma a megkezdet adócsökkentési irányt egyhangúlag jónak tartja. Annak a néhány kritikus területnek a megoldása, melyben vita van – családi adózás, egykulcsos vagy maradjon a jelenlegi progresszív adózás – legalább négy hónapot igényel, mire azokban döntést lehet hozni.

IMF László Csaba minisztérium adó
Kapcsolódó cikkek