Közélet

Magyarország választott - Eredmények, összefoglaló

Óriási arányú, példátlan győzelmet aratott a Fidesz a 2010-es országgyűlési választások második forduló

Alacsony részvételi arány, lagymatag érdeklődés mellett zajlott le az országgyűlési választások második fordulója. Az alacsony választói részvétel azonban a Fidesznek kedvezett: az ellenzéki párt példátlan győzelmet aratott és vasárnap estétől már nem férhet kétség a kétharmados többségéhez a parlamentben. Ezt a szocialisták is elismerték és Lenvai Ildikó benyújtotta a lemondását is.

Az első forduló eredményeit itt találja!

A Fidesz-KDNP a kétharmados többséghez szükséges 258 mandátumnál ugyanis jóval többet, akár 263 mandátumot is elérhet. A Fidesz a 176 egyéni körzetből legalább 173-at megnyert. Orbán Viktor a választás utáni beszédében arról beszélt, hogy van értelme hinni a demokráciában, mert olyan változásokat sikerült véghez vinni, amilyeneket csak forradalomban szoktak.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor is arra figyelmeztette a Fideszt, hogy nem sumákolhat. "A Jobbik nem ad száz nap türelmi időt a kormánynak" - jelentette ki a radikális politikus.

Az Országos Választási Bizottság adatai szerint összesen három választókerületben nem tudott győzedelmeskedni a Fidesz. A szocialisták csak két körzetben: a budapesti 20. és 19. választókörzetben tudtak győzelmet aratni. Tóth József viszonylag nagy különbséggel csaknem kétezer szavazattal vitte korábbi körzetét, míg Szanyi Tibor nagy csatában, mindössze néhány száz szavazattal győzte le a fideszes Szalay Pétert.

Vidéken még nagyobb arányú volt a Fidesz támogatottsága. Minden más budapesti körzetben elhullottak a szocialisták, az LMP-s jelöltek pedig megszorítani sem tudták a Fidesz képviselőit.

Edelényben, a helyi polgármester Molnár Oszkár tudott győzelmet aratni. A Jobbik támogatásával indult polgármester csaknem ezerötszáz szavazatot vert a fideszes Daher Pierre-re. Vidéken azonban az összes szocialista bástya elesett és a Fidesz minden más körzetben tarolt.

Az MSZP-nek példátlan veszteségeket kellett elszenvednie: elvesztették Szegedet, kikapott a miskolci és a székesfehérvári polgármester. Nagyon megverték Karsai Józsefet Békésben: a fideszes kihívó Simonka György csaknem ötezer szavazatot vert a veterán szocialistára.

Cikkünk folytatódik! Lapozzon!

A befektetők világos útirányt várnak a térképen a Fidesztől, hogy Magyarország miképp tervezi biztosan és rendszeresen csökkenteni közadósságát, épp amikor a Görögország okozta aggodalmak miatt úgyis idegesek a piacok.

A Fidesz alacsonyabb adókat ígért a gazdaság újjáélesztése végett, de miközben a költségvetést árgus szemekkel figyeli a pénzügyi támogatást nyújtó EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a költségvetési ösztönzés keretei korlátozottak lesznek, írták a Reuters gyors vasárnapi elemzésének szerzői. További gazdasági elemzői vélemények itt olvashatók

A Wall Street Journal és a Financial Times írása a Fideszre váró lehetőségekről és feladatokról.

Ünnepel a Fidesz, búslakodik az MSZP - Szekeres Imre megköszönte mindazoknak, akik mindkét fordulóban szavaztak, mert eleget tettek demokratikus kötelezettségeiket.

országgyűlési választások eredmények Fidesz szocialisták
Kapcsolódó cikkek