Közélet

Magyarország választott: Végeredmények - Összefoglaló

A botrányos első választási fordulót óriási fölénnyel a Fidesz nyerte. A listán 52,76 százalékot kapott, egyéniben pedig 119 helyen már mandátumot nyert, így összesen már 206 hellyel rendelkezik. A második helyen az MSZP végzett 19,31 százalékkal, ami 28 helyet, a Jobbik 16,69 százaléka pedig 26 mandátumot jelent. A negyedik parlamentbe jutó párt az LMP lett, 7.43 százalékkal, vagyis egyelőre 5 helyet kap a parlamentben.

A Fidesz a listás szavazatok nagy többségét megszerezte, az első fordulóban 206 mandátumot szerzett.

A Fidesz a listás szavazatok 52,77 százalékát szerezte meg, 2 659 974 szavattal. A második helyre futott be az MSZP  972 119 szavazattal, ami 19,29 % százalékos eredmény.

Nézze meg videónkat is az összes pártelnök beszédéről

A harmadik helyet szerezte meg a Jobbik, 842 306 szavazattal, 16,71 % százalékkal, az LMP 373 957 szavazattal 7,42 % százalékát szerezte meg a listás szavazatoknak.

Az egyéni mandátumokból egyedül a Fidesz szerzett az első fordulóban, ők viszont 119 mandátumot már biztosan begyűjtöttek, és néhány kivétellel mindenhol lemosták a szocialista jelölteket. Elestek a vidéki szocialista bástyák, Miskolc és Szeged.

Budapesten két helyen vezet csak szocialista jelölt.

A botrány nem kerülte el a választásokat sem. A szikrát a lőporos hordóba az Országos Választási Bizottság döntése vetette, amelynek  értelmében meghosszabbították a kampánycsendet. A hosszabbítás oka az, hogy volt néhány szavazókör, ahol több állampolgár már 19 óra előtt megérkezett, ám a határidőig nem tudta leadni szavazatát, így ezekben a szavazókörökben nem lehetett lezárni hétig a voksolást.

A reakciók nem is maradtak el: a külföldi lapvélemények sorozatosan emelték ki a választások sajátosan magyar vonatkozásait.

Az OVB végül 23 óra után engedélyezte az eredmények közzétételét.

Az eredmények hallatán Orbán Viktor rövid beszédében élete legnehezebb feladatának nevezte az előtte álló kormányzást. "Soha ennyien dolgoztak, nem imádkoztak, mint ebben a választási kampányban" -  mondta a Fidesz elnöke a választási győzelmet követően.

Elismerte a választási vereségét Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Mesterházy Attila telefonon gratulált Orbán Viktornak. A politikus elmondta: arra kérte Orbán Viktort, hogy használja a nemzet érdekében megszerzett többségét és ne a nemzet megosztására.

A Jobbik ünnepelt: "A nemzeti áttörés napja a mai" – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a választás eredményeit értékelve.

Dávid Ibolya , az MDF elnöke vasárnap este beismerte, hogy az MDF súlyos választási vereséget szenvedett és lemondott az MDF elnöki posztjáról.

Az LMP kampányrendezvényén először el sem merték hinni az eredményeket. "A csoda bekövetkezett, az LMP történelmet írt" - mondta Schiffer András, a párt listájának vezetője. A hazaszeretetből, önfeláldozásból a semmiből létrehoztunk egy pártot és először a magyar történelemben egy ökopárt is lesz a parlamentben" - mondta a politikus.

A nap korábbi híreit itt olvashatja!

Lapozzon!

A szavazókörök delegáltjaitól száramzó információk szerint 48 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 53,88 százalékkal vezet, az MSZP 19,29, a Jobbik 16,69, az LMP 6,82, az MDF 2,42 százalékon áll - írja az Index.

69%-os feldolgozottságnál, országos adatok:

- 53,24% Fidesz

- 19,52% MSZP

- 16,69% Jobbik

- 7,08% LMP

- 2,52% MDF

SzÛken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új OrszággyÛlésben; két rendszerváltó párt – az MDF és az SZDSZ – nem jut be a parlamentbe. Ezek a fÕbb megállapításai a Századvég Alapítvány nagymintás felmérésének, amelyet a Duna Televízió megbízásából készített 2010. április 10-én, szombaton, háromezer fÕ megkérdezésével.

A kutatást teljes terjedelemben itt olvashatják!

JelentÕsen átalakul a parlamenti patkó a mostani országgyÛlési választások után – ezt vetíti elÕre a Századvég Alapítvány friss felmérése. A legtöbb képviselÕt – szám szerint 260-at – a Fidesz-KDNP küldhet az OrszággyÛlésbe. Ezzel szÛken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége.

A média folyamatos kampánycsendsértésben
 
A kutatás szerint erÕsorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fÕvel. A Jobbik 47 mandátumot tudhat magáénak. A Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el.

A NézÕpont Intézetnek a választás napján országos reprezentatív mintán készült telefonos felmérése alapján várhatóan négypárti lesz a parlament. A Fidesz 54 százalékot ért el, a második helyezett az MSZP lett 20 százalékkal, a Jobbik pedig 17 százalékkal csak a harmadik. A felmérés alapján az MDF nem, az LMP azonban bejut a magyar országgyÛlésbe. Így eldÕlni látszik mind az MSZP-Jobbik, mind az MDF-LMP párharc. A felmérés eredményei a várható listás eredményeknek feleltethetÕek meg, a parlamenti mandátummegoszlás ebbÕl még nem vezethetÕ le.

A Medián felmérése szerint - amely 62 százalékos részvétel mellett azt prognosztizálta az eredményeket - a Fidesz a szavazatok 55 százalékát szerzi meg. Az MSZP 19 százalékot, a Jobbik 17 százalékot, az LMP 6 százalékot ér el. Az MDF 2 százalékot szerez és nem lesz a következÕ OrszággyÛlés résztvevÕje - ismertették a felmérés eredményét az RTL Klub mÛsorában.

Az Ipsos szerint is négypárti lesz a parlament. A Fidesz náluk 57 százalékot szerez, ami most 237 helyet jelentene (142 egyéni körzetet). A szocialista párt végezne a második helyen 19 százalékkal (28 hely az elsÕ körben), majd a Jobbik következik 15 százalékkal (22 hely). Az LMP a negyedik bejutó párt 5,5 százalékkal (4 mandátum), az MDF viszont náluk is kikerül a parlamentbÕl.

A folytatásból értesülhet a napi eseményekrÕl és a részvételi adatokról!

Lapozzon!

Idén több mint nyolcmillióan szavazhatnak, vasárnap reggel hattól este hétig. A 386 fÕs OrszággyÛlésbe 176-an juthatnak be az egyéni választókerületbÕl, 152-en a területi, 58-an pedig az országos listáról.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint a választók 59,28  százaléka adta le szavazatát fél hatig.

Összesen 4 752 052 ember szavazott. Négy évvel ezelÕtt a részvételi arány 61,72 százalék volt.

Hatvan százaléknál a részvételi arány!

A vasárnapi magyar országgyÛlési képviselÕ-választások elsÕ fordulójában 15 óráig a szavazásra jogosultak 46,78 százaléka adta le szavazatát.

Összesen 3 745 428 szavazópolgár adta le a szavazatát ma három óráig.

Három és fél milliónál is többen szavaztak!

A vasárnapi magyar országgyÛlési képviselÕ-választások elsÕ fordulójában 13 óráig a szavazásra jogosultak 35,88 százaléka adta le szavazatát.

Összesen 2 869694 szavazópolgár járult az urnák elé, alig valamivel kevesebben, mint a 2006-os választásokon.

Négy évvel ezelÕtt a részvételi arány meghaladta a 38 százalékot.

DélelÕtt 11-ig a választópolgárok 24,78 százaléka adta le a szavazatát a mai OrszággyÛlési Választásokon.

Az Országos Választási Iroda legfrissebb adatai szerint már 1 979 854 szavazó adta le a voksát. 11 óráig az adatok szerint a részvételi arány 24,78 százalék volt.

Csaknem kétmillióan már szavaztak - a 11 órás adatok!

Az Országos Választási Iroda adatai szerint az OrszággyÛlési választásokon megjelentek száma reggel kilenc órakor meghaladta a nyolcszázezer fÕt. A részvételi arány országosan 10,23 százalék volt.

A délelÕtt 9 órai részletes részvételi adatok!

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt, a választásra jogosultak 1,61 százaléka, 128.505 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyÛlési képviselÕ-választások elsÕ fordulójában reggel 7 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A reggel 7 órai részvételi adatokról részletesen itt olvashat!

„A választási szakapparátus készen áll arra, hogy törvényesen, szakszerÛen, biztonságosan bonyolítsa le az országgyÛlési képviselÕk választásának vasárnapi fordulóját” – szögezte le Virág Rudolf. Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetÕje elmondta: a választáson 44 párt vetette magát nyilvántartásba, a 176 egyéni választókerületben 814 egyéni jelölt indul, ebbÕl 19 függetlenként. A 20 területi választókerületben összesen 117 területi listát állítottak a pártok, és hat országos listát is nyilvántartásba vett az OVB. Nem minden pártnak van minden megyében területi listája, amelyiknek nincs az adott megyében, arra értelemszerÛen nem lehet voksolni.

A szavazókörök listáját itt találja!

Vasárnap várhatóan 23 óra körül már 99 százalékos lesz az adatok feldolgozottsága. A szavazókörök bezárását követÕen, a szavazatok összeszámlálása után rögzítik az adatokat a rendszerben és az interneten folyamatosan nyomon követhetÕ az eredmények alakulása. Az egyéni választókerületi bizottságok állapítják meg, hogy a 176 egyéni választókerületbÕl ki jutott mandátumhoz, a 20 területi választási bizottság a területi listás mandátumokról dönt, az Országos Választási Bizottság pedig az országos listás, úgynevezett kompenzációs mandátumokat adja ki. A hivatalos végeredményt hétfÕn 16 óráig állapítják meg, ami ellen egy napig lehet jogorvoslatot kérni.

Azok, akik nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni, hanem más magyarországi településen, tegnap 16 óráig kérhettek igazolást a jegyzÕtÕl. Közel 64 ezren éltek ezzel a lehetÕséggel. Azt is fontos tudni, hogy a mozgásukban korlátozott választók írásban kérhetnek mozgóurnát a helyi választási irodától. Ez még vasárnap is kérhetÕ, de csak a szavazatszámláló bizottságtól.

„Mindenki vigyen magával valamilyen személyi azonosító okmányt, lakcímkártyát, és jó, ha ott van az értesítÕ is, mert az segíti a szavazatszámláló bizottságok munkáját” – mondta Virág Rudolf. Érvényesen szavazni X vagy + jellel lehet, minden más érvénytelenné teszi a voksolást.

Két szavazólap lesz, egyiken az egyéni jelöltre a másikon a pártlistára lehet voksolni. Csak a tollal bejelölt szavazat érvényes. Az elrontott szavazólapot egyszer ki lehet cserélni.


[enews_gallery id='251760']

LMP voks 2010 mdf MSZP részvételi adatok Jobbik Fidesz választások
Kapcsolódó cikkek